Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana
Idealna do schabowego.Tak podana kapusta zasmażana razem z ziemniakami i kotletem schabowym stanowi prawdziwy staropolski obiad, popularny do dziś w wielu domach. Aby kapusta zasmażana była lżej strawna, warto dodać do niej liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz kminek. Niektórzy dodają również podsmażony boczek.
Osobiście lubię, kiedy kapusta jest słodkawa w smaku. Musi być również zakwaszona sokiem z cytryny albo octem. Zazwyczaj kapustę zasmaża się na smalcu, choć można użyć również masła klarowanego lub ewentualnie zwykłego. Prawdziwa kapusta zasmażana to świetny dodatek zwłaszcza do dań mięsnych 🙂
Zobacz także → młoda kapusta duszona z marchewką.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1 główka białej kapusty (najlepsza młoda)
– 1 cebula
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego
– 2-3 ziarenka ziela angielskiego
– 4 ziarenka pieprzu
– 1 liść laurowy
– 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu
– cukier do smaku
– 1,5-2 szklanki wody
– pęczek koperku (ewentualnie suszony)
– ½ łyżeczki kminku (dałam mielony)
– ½ łyżeczki majeranku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić kapustę zasmażaną?
Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Kapustę umyć i poszatkować. W większym garnku roztopić smalec, dodać wpierw cebulę i zeszklić. Następnie dołożyć kapustę i smażyć kilka minut często mieszając.
Kapustę podlać 1,5-2 szklankami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy. Dusić na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Zagęścić kapustę mąką. W ⅓ szklanki wody rozrobić mąkę. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru. Następnie wlać do kapusty i doprowadzić do zagotowania.
Doprawić kapustę do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, kminkiem oraz majerankiem. Mnie najbardziej smakuje kiedy jest słodkawa. Na koniec dodać posiekany koper. Kapustę zasmażaną podawać na ciepło, najlepiej pasuje do mięs.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Młoda z marcheweczką i koperkiem 🙂 Moja ulubiona:)