Karkówka duszona z pieczarkami
Karkówka duszona z pieczarkami
Smakowite mięsko w sosie. Soczysta, mięciutka karkówka duszona z pieczarkami w sosie to danie, które nigdy mi się nudzi. Taki obiadowy klasyk.
Zobacz także → Karkówka pieczona w sosie majonezowo-ketchupowym.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 700g karkówki w plastrach
– 350-400g pieczarek
– 2 cebule
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 1/2 łyżeczki majeranku
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– czosnek staropolski
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 3 kulki pieprzu
– 1 łyżka mąki
– około 0,5 l wody lub bulionu
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– mąka do obtoczenia
– smalec lub olej do smażenia
▌Przepis na karkówkę duszoną z pieczarkami – Etapy przygotowania:
Plastry karkówki opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy plaster rozbić tłuczkiem, posolić, posypać czarnym pieprzem, szczyptą czosnku staropolskiego, mieloną słodką papryką oraz majerankiem. Mięso przykryć w misce folią i wstawić do lodówki na godzinę lub jeśli mamy czas, nawet na całą noc.
Cebule obrać i pokroić w piórka. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki.
Zamarynowane plastry karkówki obtoczyć w mące. Na patelnię rozgrzać 2 łyżki smalcu i na dużym ogniu obsmażyć mięso do zarumienienia z obu stron. Przełożyć do rondla.
Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojone w piórka cebule. Następnie dodać pieczarki. Dusić aż puszczą sok. Posolić i dodać nieco pieprzu. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Cebule wraz z pieczarkami przełożyć do mięsa, podlać wodą tyle tylko, by ledwie je zakrywała. Dodać liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu, trochę soli, ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki oraz 1 ½ łyżeczki majeranku.
Karkówkę dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez ponad 1 godzinę, aż mięso będzie wyraźnie miękkie. W razie potrzeby podlać mięso odrobiną wody.
W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Wlać kilka łyżek gorącego sosu, po czym wlać do mięsa. Doprowadzić do zagotowania. Dokładnie zamieszać. Karkówkę w sosie pieczarkowym podawać z ziemniakami puree, kaszą albo ryżem i dowolną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Jak ja dawno takiego pysznego mięska nie jadłam 🙂