Karkówka w sosie musztardowym
Karkówka w sosie musztardowym
Z miodem i musztardą. Karkówka w sosie musztardowym to potrawa lubiana przez wielu z nas. W smaku słodko-kwaśna, umiarkowanie pikantna. Karkówka duszona w sosie dobrze komponuje się z papryką lub ogórkami kiszonymi.
Mięso jest miękkie i kruche, wprost rozpływa się w ustach. Sos musztardowy jest gęsty, z dodatkiem musztardy francuskiej – tej z całymi kuleczkami gorczycy. Karkówka w sosie miodowo-musztardowym jest świetną propozycją na niedzielny obiad.
Zobacz także → karkówka w sosie własnym.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 600g karkówki wieprzowej bez kości
– 2 cebule
– 2 duże ząbki czosnku
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki musztardy francuskiej
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 łyżka płynnego miodu
– 1 pełna łyżka mąki
– 1 łyżka śmietany
– 4 kulki pieprzu
– 1 liść laurowy
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– szczypta pieprzu cayenne (chili)
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– smalec lub olej do podsmażenia mięsa
▌Jak zrobić karkówkę w sosie musztardowym?
Karkówkę umyć pod zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. W sklepach można kupić też karkówkę w plastrach. Oprószyć z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz mieloną słodką papryką.
Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać nożem. Na smalcu lub innym tłuszczu obsmażyć mięso na rumiano z większym ogniu. Następnie przełożyć do rondla. Na koniec zeszklić cebule. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć do karkówki.
Mięso podlać niewielką ilością wody, tyle tylko by ledwie je zakrywała. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, kulki pieprzu. Wywar posolić (1/2 łyżeczki) oraz dodać 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki. Karkówkę dusić do miękkości pod przykryciem przez około 45-50 minut.
Dodać do mięsa musztardę zwykłą (np. sarepska albo dijon) oraz musztardę francuską. Wymieszać. W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Dodać śmietanę i parę łyżek gorącego wywaru. Następnie wlać go do mięsa, wymieszać i zagotować.
Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Karkówkę duszoną w sosie musztardowym podawać z ziemniakami puree, ryżem lub kaszą oraz z surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pyszna karkóweczka:)
Nawet bardzo 😉