Kotlety mielone z papryką i serem
Kotlety mielone z papryką i serem żółtym
Kotlety mielone inaczej, faszerowane papryką i żółtym serem. Soczyste w środku, z chrupiącą skórką. Kotlety mielone z papryką i serem to pyszna wariacja tradycyjnych mielonych. Moim bliskim bardzo smakują.
Niektórzy dodają pokrojoną paprykę do masy. Ja osobiście wolę papryką nadziewać kotlety, bowiem wtedy warzywo to nie będzie się przypalać i odchodzić od masy w trakcie smażenia. Jestem też zwolenniczką wcześniejszego podsmażenia papryki.
Zobacz także → kotlety mielone z pieczarkami.
(około 10 sztuk)
Składniki:
– 500g mięsa mielonego np. z szynki
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– ½ czerwonej papryki
– 150g sera żółtego
– 1 kajzerka
– 1 jajko
– 1 łyżeczka musztardy
– 1/4 szklanki zimnej wody
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– ½ łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– bułka tarta do obtoczenia kotletów
– olej do smażenia
▌Jak zrobić kotlety mielone z papryką i serem żółtym?
Mięso mielone przełożyć do miski. Kajzerkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć, dodać do mięsa. Cebulę pokroić w małą kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Cebulę zeszklić na łyżce oleju. Wbić jajko, dodać przyprawy, musztardę, cebulę wraz z posiekanym czosnkiem. Do masy mięsnej wlać zimną wodę. Dokładnie ją wyrobić dłońmi.
Ser żółty pokroić w nieduże kosteczki. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę i podsmażyć na patelni. Z masy nabierać porcję. Rozpłaszczać. Na środek nakładać kostkę sera żółtego oraz nieco papryki.Uformować owalne kotlety. Następnie każdy obtoczyć w bułce tartej. Lekko spłaszczyć.
Kotlety mielone nadziewane papryką i serem smażyć na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu na złoty kolor z obu stron. Kotlety podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pyszne, ja robiłam takie z serem, następnym razem dodam też paprykę. Pozdrawiam cieplutko
Czasami robię z pieczarkami, ale z serem to rewelacyjny pomysł. Muszę koniecznie to przetestować.