Kotlety z piersi kurczaka
Kotlety z piersi kurczaka
Tradycyjne kotlety drobiowe – z piersi kurczaka panierowane w jajku i w bułce tartej. To jedno z najczęściej i najchętniej przygotowywanych dań obiadowych. Nic dziwnego, bo kurczak smażony w panierce jest łatwy i szybki w usmażeniu. Mięso drobiowe jest też delikatniejsze w smaku oraz miększe od wieprzowiny.
Poznaj najlepszy przepis na panierowane koltety z piersi kurczaka. Wraz ziemniakami i surówką są obowiązkowym obiadem np. u mojej teściowej. Niektórzy przed obtoczeniem kotletów w jajku a potem w bułce tartej, najpierw obtaczają mięso jeszcze w mące. Panierka jest wtedy grubsza i ponoć smaczniejsza. Ja zwyklę tego nie robię, z lenistwa 🙂 Ale wy możecie spróbować sami.
Zobacz także → kotlety po zbójnicku.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 700-800g piersi z kurczaka
– 3 jajka
– kilka łyżek mleka (wlewam „na oko”)
– bułka tarta do obtoczenia
– mąka do obtoczenia (opcjonalnie)
– olej do smażenia
– szczypta czosnku granulowanego
– sól, pieprz
▌Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka?
Jeśli piersi z kurczaka są podwójne, każdą przekroić na pół. Usunąć błonki i kostki. Każdą połówkę piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na 2 kotlety. Gotowe kotlety rozbić w miarę cienko tłuczkiem do mięs. Z obu stron posolić, posypać pieprzem.
Przygotować trzy głębokie talerze lub półmiski. Do jednego wsypać mąkę (opcjonalnie), do drugiego wbić 3 jajka, dodać nieco mleka. Rozbełtać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i około ½ łyżeczki czosnku granulowanego. Do trzeciego talerza wsypać bułkę tartą.
Utłuczone i doprawione kotlety najpierw obtoczyć w mące (nadmiar strzepać), następnie w rozmąconym jajku i na końcu w bułce (przytykając ją dokładnie do mięsa).
Upanierowane kotlety z kurczaka smażyć w większej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu na średnim ogniu do uzyskania ciemno złotego koloru. Usmażone kotlety podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz z ulubioną surówką np. z kapusty pekińskiej.
Panierowane kotlety z kurczaka dobrze nadają się do odsmażenia, jednakże najlepiej smakują odgrzane w zamkniętym żaroodpornym naczyniu.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiamy takie kotlety, szczególnie moje dzieci☺️
Ja również 🙂