Puszysty omlet z kiełbasą
Puszysty omlet z kiełbasą
Pomysł na konkretne śniadanie dające uczucie sytości w żołądku na kilka godzin. Puszysty omlet z kiełbasą czasem gości u mnie na śniadanie w weekend, kiedy rano niespiesznie mogę przygotować śniadanie sobie i mężowi. Omlet z kiełbasą, cebulą i serem – do tego papryka oraz pieczarki, ewentulanie kukurydza.
Omlet z kiełbasą i szczypiorkiem, do tego kubek herbaty czy kawy zbożówki i można ruszać na podbój świata ! Sekretem puszystego omleta jest oddzielenie żółtek od białek, najpierw ubicie białek na sztywno, po czym dodanie żółtek oraz mąki.
Zobacz także → omlet z parówką.
(2 porcje)
Składniki:
– 5-6 jajek
– ½ cebuli
– 1 nieduża papryka (dowolnego koloru)
– kilka plasterków kiełbasy
– 6 pieczarek
– 100g tartego sera żółtego
– 2 łyżki kukurydzy (opcjonalnie)
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oleju do podsmażenia warzyw i kiełbasy
Dodatkowo:
– szczypiorek do dekoracji
▌Jak zrobić puszysty omlet z kiełbasą?
Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę, kiełbasę pokroić w nieduże półplasterki, paprykę pokroić w kostkę lub w paseczki, pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kukurydzę, jeśli dajemy – odsączyć z zalewy.
Na oleju podsmażyć cebulę wraz kiełbasą, po kilku minutach dodać pieczarki. Smażyć, aż pieczarki puszczą wodę. Posolić. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze około 5 minut pod przykryciem.
Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać 2 łyżki mąki i żółtka. Zmiksować.
Na patelni stopić łyżkę masła i wlać połowę masy jajecznej. Smażyć na wolnym ogniu kilka minut pod przykryciem do zarumienienia, następnie przewrócić delikatnie omlet na drugą stronę.
Na połowę omleta wyłożyć podsmażoną kiełbasę z warzywami. Wierzch posypać startym żółtym serem. Przykryć patelnię pokrywką. Po około 2 minutach przykryć farsz połową omleta i smażyć przykryciem jeszcze 2 minuty. Gorący omlet podawać od razu. Wierzch posypać szczypiorkiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Dawno nie jadłam omleta na śniadanie – dziękuję za inspirację 🙂
Proszę bardzo 🙂