Krokiety z pieczarkami i serem
Krokiety z pieczarkami i serem
Domowe najlepsze. Krokiety z pieczarkami i serem żółtym pachnące natką pietruszki, idealne z gorącym barszczykiem. Mięciutkie, świeżutkie. Farsz pieczarkowo-serowy świetnie komponuje się z aromatem mielonej gałki musztatołowej.
Choć krokiety są pracochłonne, czasem jednak je robię, bowiem te kupne nie są tak smaczne. Zawsze część krokietów mrożę.
Zobacz także → krokiety z brokułami, parówką i kukurydzą.
(około 13-14 sztuk)
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
– 2 szklanki mleka
– 1 szklanka wody
– 2 jajka
– około 2,5 szkanki mąki
– 3 łyżki oleju
– ½ łyżeczki soli
Farsz z pieczarek i sera:
– 700g pieczarek
– 200-250g tartego żółtego sera
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– ⅓-½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Panierka:
– 3 jajka
– 3 łyżki mleka
– bułka tarta do obtoczenia krokietów
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej do smażenia
▌Jak zrobić krokiety z pieczarkami i serem?
Ciasto naleśnikowe na krokiety: Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe używając miksera. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu cienkie placki. Patelnię posmarować olejem tylko przed smażeniem pierwszego placka.
Farsz pieczarkowo-serowy: Pieczarki umyć, obrać i pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na oleju, następnie dodać pieczarki i dusić około 15 minut. Dodać posiekany czosnek i smażyc jeszcze chwilkę. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Podsmażone pieczarki odsączyć z nadmiaru wody. Ser żółty zetrzeć na tace o grubych oczkach. Dodać do farszu wraz z posiekaną natką pietruszki.
Na każdy placek nakładać porcję farszu złożyć boki i ciasno zawinąć w rulon. Każdy krokiet obtoczyć w rozbełtanym i osolonym jajku, a następnie bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Krokiety z pieczarkami i serem podawać gorące z filiżanką barszczyku.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Moje dzieciaki uwielbiają 🙂