Krucha tarta z jabłkami i budyniową pianką
Krucha tarta z jabłkami i budyniową pianką
Prosty, domowy placek z jabłkami, który nigdy mi się nie nudzi, zwłaszcza jak nadejdą chłodniejsze miesiące. Dla zaostrzenia smaku jabłkowego nadzienia można dać 3-4 goździki i odrobinę kardamonu, jednakże pamiętajcie by po uduszeniu jabłek usunąć goździki z masy jabłkowej.
Krucha tarta z jabłkami i lekką budyniową pianką to ciasto łatwe, niewymagające. Udaje się nawet nowicjuszom w kuchni.
Zobacz także → Kruche ciasteczka z jabłkami.
(foremka do tarty 24 lub 26 cm)
Składniki:
Kruche ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– ¾ kostki masła (170g)
– 3 żółtka
– 1/3 szklanki cukru
– 1 łyżka smalcu
– 1 cukier waniliowy
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa z jabłek:
– 4 duże jabłka
– 3-4 łyżki cukru trzcinowego
– 1 pełna łyżeczka cynamonu
Piana z białek:
– 1 budyń waniliowy
– 3 białka
– ½ szklanki cukru
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– szczypta soli
▌Przepis na: tartę z jabłkami – Etapy przygotowania:
Foremkę do tarty wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą lub kaszą manną.
Kruche ciasto: mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, wsypać do większej miski. Wbić żółtka (białka pozostawić, włożyć do lodówki), posiekane nożem zimne masło wraz ze smalcem oraz cukry – zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią spożywczą schłodzić w zamrażalniku przez około 15-20 minut.
Następnie 3/4 ciasta wylepić foremkę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem. Podpiec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Pozostałe 1/4 ciasta owinąć w folię spożywczą i wstawić ponownie do zamrażalnika.
Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku. Uprażyć z cukrem w garnku. Dodać cynamon, smażyć jeszcze chwilkę. Odstawić.
Piana z białek: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny oraz budyń w proszku. Dokładnie wymieszać łyżką.
Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć masę jabłkową, wygładzić łyżką, a następnie pianę z białek. Wyjąć z lodówki pozostałe 1/3 ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na wierzch ciasta. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika do temperaturze 180°C i piec przez około 40 minut do zarumienienia. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Jadłam wczoraj tartę, ale w innej wersji. Ta budyniowa pianka brzmi kusząco.