Ciasta i ciasteczka

Krucha tarta z jabłkami i budyniową pianką

Krucha tarta z jabłkami i budyniową pianką

Prosty, domowy placek z jabłkami, który nigdy mi się nie nudzi, zwłaszcza jak nadejdą chłodniejsze miesiące. Dla zaostrzenia smaku jabłkowego nadzienia można dać 3-4 goździki i odrobinę kardamonu, jednakże pamiętajcie by po uduszeniu jabłek usunąć goździki z masy jabłkowej.

Krucha tarta z jabłkami i lekką budyniową pianką to ciasto łatwe, niewymagające. Udaje się nawet nowicjuszom w kuchni.

Zobacz takżeKruche ciasteczka z jabłkami.

(foremka do tarty 24 lub 26 cm)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 2 szklanki mąki pszennej

– ¾ kostki masła (170g)

– 3 żółtka

– 1/3 szklanki cukru

– 1 łyżka smalcu

– 1 cukier waniliowy

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa z jabłek:

– 4 duże jabłka

– 3-4 łyżki cukru trzcinowego

– 1 pełna łyżeczka cynamonu

Piana z białek:

– 1 budyń waniliowy

– 3 białka

– ½ szklanki cukru

– 1 łyżeczka soku z cytryny

– szczypta soli

Przepis na: tartę z jabłkami – Etapy przygotowania:

Foremkę do tarty wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą lub kaszą manną.

Kruche ciasto: mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, wsypać do większej miski. Wbić żółtka (białka pozostawić, włożyć do lodówki), posiekane nożem zimne masło wraz ze smalcem oraz cukry – zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią spożywczą schłodzić w zamrażalniku przez około 15-20 minut.

Następnie 3/4 ciasta wylepić foremkę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem. Podpiec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Pozostałe 1/4 ciasta owinąć w folię spożywczą i wstawić ponownie do zamrażalnika.

Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku. Uprażyć z cukrem w garnku. Dodać cynamon, smażyć jeszcze chwilkę. Odstawić.

Piana z białek: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny oraz budyń w proszku. Dokładnie wymieszać łyżką.

Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć masę jabłkową, wygładzić łyżką, a następnie pianę z białek. Wyjąć z lodówki pozostałe 1/3 ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na wierzch ciasta. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika do temperaturze 180°C i piec przez około 40 minut do zarumienienia. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

Krucha tarta z jabłkami i budyniową pianką
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button