Kurczak z pieczarkami i mozzarellą w cieście francuskim
Kurczak z pieczarkami i mozzarellą w cieście francuskim
Smakowita i stosunkowo szybka mięsna przekąsa; idealna na imprezy domowe. Kurczak z pieczarkami i mozzarellą w cieście francuskim sprawdzi się także za obiad, zwłaszcza jeśli podamy go z surówką. Polecam gorąco!
Zobacz także → parówki w cieście francuskim.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 2 arkusze ciasta francuskiego
– 400g piersi kurczaka pokrojonego w cienkie paski
– 1 papryka żółta lub czerwona
– 250g pieczarek
– 2 kulki mozzarelli
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– ketchup (około 4-5 łyżek)
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1,5 łyżeczki curry lub przyprawy do gyrosa
– olej do podsmażenia
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– jajko rozbełtane z odrobiną mleka do posmarowania
– czarnuszka lub sezam do posypania
▌Przepis na Kurczaka z pieczarkami i mozzarellą w cieście francuskim – Etapy przygotowania:
Pierś kurczaka umyć, osuszyć i jeśli mamy mięso w kawałku pokroić w podłużne paseczki. Przełożyć do miski. Doprawić mięso solą, pieprzem, curry lub przyprawą do gyrosa, mieloną słodką papryką. Wlać 2 łyżki oleju i Dokładnie wymieszać, by przyprawy równomiernie obtoczyły mięso.
Kurczaka podsmażyć oleju. Na koniec dodać drobno posiekane 2 ząbki czosnku, smażyć jeszcze minutę przełożyć na talerz.
Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni na rozgrzanym oleju najpierw zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki. Smażyć kilka minut aż puszczą sok, posolić oraz lekko posypać pieprzem. Na koniec dodać paprykę i smażyć jeszcze kilka minut, często mieszając.
Na arkusz ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć podmażonego kurczaka oraz warzywa, lekko polać ketchupem. Na wierzch położyć pokrojoną na plastry mozzarellę. Zawinąć jak roladę, boki zawinąć pod spód.
Ciasto przełożyć na papier do pieczenia, pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki (lecz nie do końca). Tak samo postąpić z drugim arkuszem ciasta francuskiego. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem wymieszanym z odrobniną mleka i posypać czarnuszką albo sezamem.
Pierś z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą w cieście francuskim piec około 20 minut w temperaturze do 190˚C do zarumienienia. Podawać solo albo z surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć