Parówki w cieście francuskim


Parówki w cieście francuskim

To ekspresowa i smaczna przekąska na ciepło. Parówki w cieście francuskim warto zaserwować podczas domowego przyjęcia. Sprawdzą się też na bardziej konkretną kolację. Najczęściej podaję parówki w cieście z trzema sosami do wyboru: ketchupem, sosem musztardowym oraz czosnkowym. Każdy może wtedy wybrać ulubiony dodatek dla siebie.

Parówki kroję na połówki i wkładam w nie wykałaczkę, by można je było wygodnie wziąć i maczać w sosie. Spiralne skręcenie ciasta francuskiego wokół parówki daje ciekawy wizualnie efekt. Zamiast parówek możecie również wykorzystać małe kiełbaski frankfurterki. Jeśli chodzi o ciasto francuskie to polecam to świeże z lodówki. Przynajmniej można użyć go od razu po otwarciu, bez konieczności rozmrażania.

Serdecznie polecam wam inną pyszną przekąskę z ciastem francuskim → kurczak w cieście francuskim (w formie apetycznych rożków).

(20-24 sztuki)

Składniki:

– 2 opakowania parówek (po 5-6 sztuk każde) np. Krakus albo Sokołów

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka

– sezam/czarnuszka albo kminek do posypania

Dodatkowo:

– ketchup do polania, sos czosnkowy lub/i sos musztardowy

Jak zrobić parówki w cieście francuskim?

Parówki pozbawić osłonek jeśli takowe posiadają. Każdą przekroić na pół. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić wzdłuż na paski o grubości 1cm. Każdą parówkę owijać spiralnie ciastem aby pozostawała lekko widoczna. Parówki kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wierzch smarować jajkiem rozbełtanym z 1 łyżeczką mleka. Posypać ulubionym ziarnem (u mnie sezam).

Parówki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i zapiekać około 15-20 minut, do zarumienienia ciasta. Parówki w cieście francuskim podawać jako przekąskę przyjęciach lub na kolację z ketchupem, sosem musztardowym albo z sosem czosnkowym.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Nastepny Sałatka królewska

9 komentarzy

  1. Ervisha
    26 lutego 2018
    Odpowiedz

    Szybka przekąska ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      26 lutego 2018
      Odpowiedz

      Dokładnie ;-)

  2. Magda
    26 lutego 2018
    Odpowiedz

    Super, parówki w wykwintnym wydaniu :)

    • Helen G.
      Helen G.
      26 lutego 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :-)

  3. Malwina
    26 lutego 2018
    Odpowiedz

    Szybkie, proste- na spotkanie ze znajomymi sam raz :)

  4. Kuchnia MagdaLeny
    28 lutego 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie przekąski z ciasta francuskiego :)

    • Helen G.
      Helen G.
      28 lutego 2018
      Odpowiedz

      Ja też, to szybko się je robi :-)

  5. Ania
    1 marca 2018
    Odpowiedz

    A te paróweczki przegapiłam :) pięknie wyglądają i też podam na przystawkę :)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 marca 2018
      Odpowiedz

      Polecam :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *