Mini tortille ze szpinakiem, szynką i ricottą
Bardzo polubiłam roladki z tortilli, nie tylko jako przekąskę na wszelkich przyjęciach ale również jako dodatek do pieczywa na co dzień. Można zrobić je sobie poprzedniego dnia i np. wziąć ze sobą do pracy czy na zajęcia. Dziś proponuję ciekawą wersję mini tortilli ze szpinakiem, szynką i ricottą. Przyznaję, że wcześniej nie miałam zbytnio okazji jadać ten ser.
Ricotta to włoski miękki ser niedojrzewający o bardzo delikatnym smaku, idealny zarówno do deserów, dań głównych czy też przekąsek. Powstaje z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych. Ser ricotta dobrze łączy się z makaronami, warzywami oraz sosami, szczególnie z pomidorowym.
Polecam również zajrzeć do innych moich przepisów na mini tortille tzw. rollsy:
Mini tortille – przekąski idealne na imprezę
Mini tortille z wędzonym łososiem, twarożkiem i awokado
(2 tortille)
Składniki:
– 2 placki pszennej tortilli
– 250g szpinaku (użyłam mrożonego)
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– mielona gałka muszkatołowa
– kilka kropli soku z cytryny
– 150g sera ricotta
– kilka plastrów szynki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić mini tortille ze szpinakiem, szynką i ricottą?
Szpinak poddusić w rondelku do rozpuszczenia na maśle. Dodać bardzo drobno posiekany czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Skropić lekko sokiem z cytryny. Odsączyć na sicie z nadmiaru płynu.
Odstawić do ostudzenia. Każdy placek wpierw posmarować warstwą sera ricotty, następnie wyłożyć cienką warstwę szpinaku, lecz nie na całej powierzchni placka (aby później go dobrze zwinąć; tak na ¾), na wierzch wyłożyć plastry szynki na połowie placka.
Ciasno zwinąć tortillę zaczynając od strony szynki. Rulony owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny (będą się łatwiej kroić). Po tym czasie, odwinąć tortille z folii i ostrym nożem kroić prosto lub na ukos kawałki o grubości ok. 2,5 cm.
Mini tortille ze szpinakiem, szynką i ricottą podawać uprzednio schłodzone w lodówce na półmisku lub talerzu jako przekąskę na przyjęciach, bądź jako smaczny dodatek do pieczywa na śniadanie czy kolację.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Twoje tortille, Helen wygladaja bardzo apetycznie i zachecajaco! Musze koniecznie skorzystac z Twojego swietnego przepisu.
Dziekuje Ci za nieego i serdecznie Cie pozdrawiam:)
Spróbuj a nie pożałujesz:)
pomysłowe, proste i fajnie to wygląda 🙂
Musze koniecznie zrobić sobie takie 😉 Pycha jako przekąska nie tylko na imprezę a np. do pracy
Dokładnie 😉 Tylko do pracy czy szkoły raczej bez dodatku czosnku:-)
wyglądają ekstra, świetna przekąska na imprezach 🙂
Zgadzam się, na imprezy jak znalazł:)
Wyglądają super. Jadłem kiedyś takie na imprezie.
To jest świetny pomysł na przekąski! Zawsze robię z podwójnej porcji, bo znika w mgnieniu oka 🙂
Bardzo dobre tortille niestety powoduja wzdecia i wstyd jesc przy ludziach…