Przekąski

Paszteciki ruskie z ciasta francuskiego

Paszteciki ruskie z ciasta francuskiego

Szybka, domowa przekąska na ciepło. Francuskie paszteciki z farszem ruskim, czyli z ziemniaków i białego sera, z dodatkiem boczku. Smakowite, idealnie chrupiące. Świetnie smakują z filiżanką barszczyku.

Zobacz także → paszteciki z mięsem.

(16 sztuk)

Składniki:

– 2 opakowania ciasta francuskiego

– 6 większych ziemniaków

– 200g białego sera (twarogu)

– 180g wędzonego boczku parzonego

– 1 duża cebula

– 1-2 ząbki czosnku

– maggi

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 1 jajko wymieszane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania

– sezam lub/i czarnuszka do posypania

Przepis na: paszteciki ruskie z ciasta francuskiego – Etapy przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i dokładnie ugnieść tłuczkiem na gładką masę. Ziemniaki można ugotować wcześniej i schłodzić w lodówce. Boczek pokroić w niedużą kostkę stopić na patelni na małym ogniu do zarumienienia i zbrązowienia. Jeśli jest zbyt chudy, dodać trochę smalcu lub oleju. Pod koniec topienia boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Po 10 minutach duszenia dodać posiekany czosnek, smażyć jeszcze minutę i zestawić z ognia.

Do ziemniaków dodać twaróg i dokładnie ugnieść przy pomocy tłuczka albo widelca. Następnie dodać stopiony boczek i cebulkę. Masę dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, dużą ilością czarnego pieprzu oraz maggi. Farsz ruski powinien mieć wyrazisty smak. Jeśli farsz okazałby się za suchy, dodać nieco oleju.

Każdy arkusz ciasta francuskiego rozwinąć podzielić na 8 równych części (łacznie wyjdzie 16) i wyłożyć porcję farszu. Paszteciki zawinąć w rulon, brzegi złożyć pod spód i zlepić; można zrobić widelcem po bokach szlaczek jak na zdjęciu.

Paszteciki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Każdy posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżeczką mleka. Wierzch pasztecików francuskich posypać sezamem oraz czarnuszką lub pozostawić solo.

Paszteciki ruskie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez około 25 minut do zarumienienia. Paszteciki z farszem ruskim podawać gorące solo lub z surówką oraz filiżanką barszczyku.

Smacznego!

Helen G.

Paszteciki ruskie z ciasta francuskiego
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button