Żeberka pieczone
Żeberka pieczone
Soczyste, chrupiące i słodko-pikantne za sprawą marynaty. Żeberka pieczone to klasyczne danie kuchni polskiej. Aby były miękkie i rozpływające się w ustach, należy je wcześniej nieco pogotować, a następnie upiec obtoczone w marynacie.
Pikantna miodowa marynata z dodatkiem czosnku, ketchupu orz ziół wspaniale podbija smak mięsa. Żeberka pieczone w piekarniku możecie upiec zarówno w naczyniu żaroodpornym, jak i przy użyciu rękawa. Serdecznie polecam 🙂
(dla 4-5 osób)
Składniki:
– 1 kg chudych żeberek wieprzowych
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
Marynata:
– 2 łyżki płynnego miodu
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego)
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka ketchupu
– 1 łyżka majeranku
– po 1 łyżeczce tymianku i rozmarynu
– ⅓ łyżeczki ostrej papryki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pieczone żeberka?
Żeberka opłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić wzdłuż kości na porcje. Wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu 40 minut. Z podanych składników przygotować marynatę do mięsa.
Żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać marynacie i dokładnie wymieszać, aby były całkowicie nią pokryte. Naczynie przykryć pokrywką lub aluminiową folią i wstawić do nagrzanego do 200˚C piekarnika.
Żeberka piec przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, wymieszać i piec przez kolejne 15 minut, aż żeberka się wyraźnie zarumienią i będą miękkie. Żeberka pieczone z piekarnika podawać z ziemniakami, ryżem, bądź kaszą i surówką, np. surówka z kiszonej kapusty.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
uwielbiam żeberka.
mmm muszą być przepyszne!
Bardzo lubie takie żeberka mmmm 🙂
hoho mięsnie nie dla mnie 🙂