Pierś z kurczaka nadziewana mozzarellą i suszonymi pomidorami
Pierś z kurczaka nadziewana mozzarellą i suszonymi pomidorami
Wykwintne i kolorowe danie. Soczysty filet z kurczaka faszerowany serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Całość prezentuje się bardzo ciekawie i kolorowo. Dlatego daniem tym z pewnością zaskoczycie swoich bliskich. Dla mnie pierś z kurczaka nadziewana mozzarellą i suszonymi pomidorami to świetna potrawa mięsna także na przyjęcia i święta. Tak podany kurczak wygląda efektownie i elegancko.
Dodam też, że pierś z kurczaka faszerowana serem jest stosunkowo łatwym i szybkim daniem. Nie ma tutaj kombinowania i obaw, że potrawa wam nie wyjdzie. Wystarczy, że nadziejecie powstałe kieszonki fileta z kurczaka mozzarellą i suszonymi pomidorami, a następnie wstawicie mięso do piekarnika. I violà !
Zobacz także → pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem.
(4 porcje)
Składniki:
– 2 pojedyncze piersi z kurczaka
– ½ słoiczka suszonych pomidorów
– 2 kulki mozzarelli
– 3 ząbki czosnku
– przyprawa do kuchni włoskiej albo oregano i bazylia
– mielona słodka papryka
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pierś z kurczaka faszerowaną mozzarellą i suszonymi pomidorami?
Piersi z kurczaka umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć błony lub fragmenty kości. Następnie przekroić wzdłuż, ta by z jednej pojedynczej piersi powstały 2 kotlety, zaś łącznie 4 sztuki. Każdą pierś naciąć ostrym nożem głęboko co około 1,5 cm, tworząc kieszonki. Uważać jednak, by nie przeciąć mięsa.
Kotlety posolić, posypać czarnym pieprzem i mieloną słodka papryką z obu stron. W każdą kieszonkę wkładać po pół-plasterku mozzarelli i suszonego pomidora. Na wierzch wyłożyć po 2-3 plasterki czosnku. Każdą pierś na koniec posypać przyprawą włoską albo oregano i bazylią.
Gotowe piersi z kurczaka faszerowane mozzarellą i suszonymi pomidorami wstawić do nagrzanego 200ºC piekarnika i piec około 30 minut do zarumienienia góry. Piersi z kurczaka podawać gorące z ziemniaczkami i surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pyszne danie ja przygotowuję podobnie tylko zamiast suszonych pomidorów daję paprykę:)
Z papryką też mięso będzie pyszne 🙂
Niezwykle apetyczne danie, chętnie spróbuję 🙂