Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
Chrupiące i aromatyczne. Placki ziemniaczane są przepyszne zarówno solo, jak i jako dodatek do gulaszu czy wszelkich sosów. Najsmaczniejsze są podane z gęstą śmietaną.
Choć powiem wam, że moja mama uwielbia jeść placki ziemniaczane wyłącznie z cukrem. Najbardziej niewdzięczną robotą jest tylko tarcie ziemniaków i cebuli. Chyba, że dysponujecie robotem kuchennym.
Do masy polecam dodać nieco proszku do pieczenia oraz cząbru, staną się dzięki nim lżej strawne. Cząber dodaje plackom ciekawego posmaku. Polecam, spróbujcie. Ciasto powinno być porządnie doprawione. Trzeba dać sporo soli i pieprzu. Możecie użyć też trochę maggi. Nie zapomnijcie o dodaniu do placków cebuli i czosnku!
Zobacz także → placki ziemniaczane z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 1-1,5 kg ziemniaków
– 1 jajko
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– kilka łyżek mąki pszennej lub ziemniaczanej (w zależności od gęstości masy)
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
– maggi (opcjonalnie)
– szczypta cząbru
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– gęsta śmietana do polania
– olej do smażenia
▌Jak zrobić placki ziemniaczane?
Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmielić w robocie kuchennym. Masę odsączyć z nadmiaru skrobi. Wbić jajko, dodać mąkę, tyle aby ciasto było zwarte. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, maggi oraz szczyptą cząbru. Powinna mieć wyrazisty smak. Dodać też nieco proszku do pieczenia. Dzięki temu placki będą lżej strawne.
Na dobrze rozgrzany olej kłaść porcje ciasta. Smażyć okrągłe placki na złoty kolor. Przed podaniem odsączyć placki z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na ręczniku papierowym. Placki ziemniaczane podawać z kleksem gęstej śmietany, gulaszem lub z sosem pieczarkowym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć