Polędwiczki z indyka w sosie pieczarkowym
Polędwiczki z indyka w sosie pieczarkowym
Pyszne, kruche mięso. Dziś dzielę się z wami pomysłem na niedzielny obiad, tj. polędwiczki z indyka w sosie pieczarkowym. Myślę, że to także dobra propozycja menu na spotkania rodzinne. Klasyka jest zawsze na czasie. Duszone mięciutkie mięso z indyka w gęstym sosie pieczarkowym.
Polędwiczki z indyka można coraz częściej spotkać na stoiskach mięsnych. Widuję je również w popularnych marketach.
Polecam wam podsmażyć mięso oraz pieczarki na maśle klarowanym, bowiem bardzo podnosi walory smakowe tego dania. Dodatek octu balsamicznego nie jest obowiązkowy, aczkolwiek chętnie do daję ocet do wszelkich mięs, gdyż pozytwynie wpływa na ich kruchość i smak.
Zobacz także → kurczak piccata – z kaparami w sosie śmietanowym.
(dla 4-5 osób)
Składniki:
– 800g polędwiczek z indyka
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 400g pieczarek
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4 kulki pieprzu
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– po ½ łyżeczki oregano i bazylii
– 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej lub masło klarowane do podsmażenia mięsa i pieczarek
▌Jak zrobić polędwiczki z indyka w sosie pieczarkowym?
Mięso z indyka opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Polędwiczki pokroić w plastry o grubości 2 cm. Każdy obsypać solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Indyka przełożyć do miski, dodać ocet balsamiczny i dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć mięso na dużym ogniu na rumiano z obu stron. Indyka przełożyć do rondla lub do innego garnka. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Mięso podlać wodą, tyle tylko by je ledwie zakrywała. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie oraz kulki pieprzu. Dodać także łyżeczkę mielonej słodkiej papryki. Polędwiczki z indyka dusić do miękkości mięsa.
W międzyczasie umyć i obrać pieczarki. Grzyby pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle. Posolić i dodać do mięsa po 15 minutach duszenia wraz bazylią i oregano.
Kiedy indyk duszony w sosie będzie już miękki, sos zaprawić mąką i ewentualnie śmietaną. W ¼ szklanki wody rozrobić 2 łyżki mąki, tak by nie było grudek, dodać ewentualnie śmietanę (choć nie jest to konieczne, jeśli chcemy aby sos pozostał ciemny) oraz kilka łyżek gorącego wywaru – dodać do mięsa, wymieszać i zagotować.
Gulasz z indyka doprawić do smaku solą, pieprzem. Polędwiczki duszone w sosie pieczarkowym podać z ziemniakami puree, kluskami śląskimi lub kaszą i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo lubię takie dania, kojarzą mi się z domem rodzinnym 🙂
Mnie również 😉
Pyszna propozycja na obiad 🙂
Dziękuję 😉
Narobiłaś mi smaka na pieczarki, więc pewnie i u mnie jutro będzie coś pieczarkowego na obiad 🙂
polecam serdecznie 😉