Porady w kuchni
Porady w kuchni
Przydadzą się każdej gospodyni. Zachęcam do skorzystania 🙂
Jak przyspieszyć gotowanie ziemniaków?
Ziemniaki ugotują się szybciej po zalaniu ich wrzątkiem i dodaniu łyżki masła lub margaryny.
Gdy ciasto przywarło do blaszki
Aby ciasto wyszło bez trudu, gorącą jeszcze blaszkę owinąć wilgotną ściereczką i pozostawić tak na kilkanaście minut.
Sposób na soczystą i miękką pieczeń wołową
Przed włożeniem do piekarnika przez godzinę należy namoczyć mięso w maślance.
Soczysty schab
Przed pieczeniem należy włożyć mięso do wrzątku na 5 minut.
Gorzkie szparagi
Nie będą gorzkie, jeśli do wody podczas gotowania doda się surowy, obrany ziemniak, kawałek pszennego pieczywa albo wleje się trochę mleka.
Ciemniejące pieczarki
Nie będą ciemniały, gdy umyte i pokrojone pieczarki skropi się sokiem z cytryny.
Przebarwiona deska kuchenna
Namoczyć ją na noc w wodzie z octem lub natrzeć połówką cytryny.
Brudna płyta kuchenna
Do czyszczenia ceramicznej płyty kuchennej można używać skórek z wyciśniętej cytryny, należy natrzeć brudne miejsce mokrą stroną skórki i odczekać chwilę, następnie zmyć ciepłą wodą.
Nierównomiernie upieczony sernik
Aby sernik nie opadł i równomiernie się upiekł należy go piec w niezbyt wysokiej temperaturze, a po upieczeniu odciąć nożem ciasto od brzegów blachy.
Sztywna piana z białek
Do ubijania piany z białek należy dodać szczyptę soli lub pod koniec ubijania dodać odrobinę soku z cytryny i mąki ziemniaczanej.
Idealnie biały chrzan
Trzeba zetrzeć go wprost do naczynia z gotową zalewą wody, octu i szczypty cukru.
Nieprzyjemny zapach podczas gotowania brokułów
Można go złagodzić wrzucając do wody kawałek chleba.
Delikatniejszy smak pora
Należy ugotować go z dodatkiem mleka.
Cebula bez łez
W czasie krojenia cebuli wystarczy zwilżyć wodą nóż i deskę.
Smaczniejsza babka piaskowa
Babka piaskowa zyska na smaku, jeśli do ciasta dodamy 2-3 łyżki rumu i odrobinę startej skórki cytrynowej.
Jak gotować szparagi?
Szparagi gotuje się najlepiej w wysokich garnkach związane po 6-10 sztuk, z dodatkiem soli i cukru przez 15-20 minut, główki powinny wystawać ponad poziom wody.
Przypalony garnek, patelnia
Należy wsypać nieco proszku do pieczenia, zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut. Brud się rozpuści.
Bardziej wyrazisty smak krupniku
Do zupy podczas gotowania należy dodać kilka suszonych grzybków.
Przesolony sos
Można go uratować dodając do niego wody, mleka, wina lub śmietany.
Aby biszkopt nie opadł po upieczeniu
Należy dodać do ciast odrobinę soku z cytryny lub łyżkę octu. Poza tym przez pierwsze 15 minut pieczenia nie wolno otwierać piekarnika.
Nie zamrażać już rozmrożonego
Nie wolno ponownie zamrażać produktów wcześniej rozmrożonych, gdyż grozi to poważnym zatruciem pokarmowym.
Brudny piekarnik, grill, brytfanna
Należy posypać solą i podgrzewać, aż sól zbrązowieje, zetrzeć sól papierowym ręcznikiem i umyć wodą.
Sklejanie się makaronu lub ryżu podczas gotowania
Należy dolać do osolonej wody trochę oleju, a po ugotowaniu zawsze przelewać zimną wodą.
Jak rozpoznać czy jajko jest świeże?
Zanurzyć jajko w osolonej wodzie, jeśli natychmiast opadnie i zostanie na dnie – to jest świeże, jeśli zaś unosi się na powierzchni – jest stare.
Twarde mięso
Nawet najbardziej twarde mięso zmięknie, gdy doda się trochę octu do wody, w której będzie gotowane.
Sposób na kruche ciasto
Kruche ciasto będzie jeszcze bardziej kruche, jeśli do roztrzepanych jaj doda się odrobinę soku cytrynowego.
Ciemniejące ciasto na placki ziemniaczane
Do startych ziemniaków należy dodać jedną startą marchewkę lub łyżeczkę oleju. Jeśli zaś doda się odrobinę proszku do pieczenia i zostawi na chwilę – placki będą łatwiej strawne.
Jak olejek waniliowy to nie cytrynowy
Nie należy łączyć obu tych olejków w cieście, gdyż staną się niewyczuwalne.
Kipiące mleko
Mleko nie wykipi, gdy posmaruje się wewnętrzny brzeg garnka masłem.
Pękające jaja w czasie gotowania
Nie gotować zimnych jaj prosto z lodówki oraz można dodać do wody trochę octu.
Przywieranie ryby do patelni
Należy wcześniej posypać tłuszcz solą.
Gdy śmietana się zważy
Jeśli zaprawiamy śmietaną zupę lub sos należy połączyć ją z odrobiną gorącego wywaru i dobrze wymieszać albo posolić.
Aby ciasto drożdżowe zachowało świeżość na dłużej
Zamiast całych jajek do jego wyrobu należy użyć żółtek oraz dodać więcej tłuszczu niż podano w przepisie.
Aby sernik był bardzo puszysty
Należy dodać do ciasta kilkanaście kropli alkoholu lub trochę bitej śmietany.
Helen G.