Prosta tarta z jabłkami i kruszonką
Prosta tarta z jabłkami i kruszonką
Oprószona obficie cukrem pudrem. Prosta tarta z jabłkami i kruszonką to inaczej szartlotka z kruszonką, z tą różnicą, że jest upieczona w specjalnej okrągłej, karbowanej na brzegach foremce do tart, tak jak amerykański placek apple pie.
Domowa tarta z jabłkami to ciasto, które świetnie smakuje zarówno latem, jak i jesienią czy zimą. Do nadzienia z jabłek obowiązkowo dodaję cynamon i goździki. Można użyć także potłuczonych ziarenek kardamonu, lecz nie za dużo, gdyż jest to przyprawa o intensywnym zapachu i smaku.
Kruche ciasto na maśle, uprażone jabłka i kruszonka; do tego aromat wanilii i cynamonu – wspaniała uczta smakowa. Dla mnie to ekspresowa tarta z jabłkami i kruszonką, bo kruche ciasto chłodzę w zamrażalniku raptem 20-30 minut, nie zaś w znacznie dłużej lodówce.
Zobacz także → kruche ciasto z malinami i budyniową pianką.
(foremka do tarty o średnicy 24 cm lub 26 cm)
Składniki:
Kruche ciasto:
– 220 g mąki tortowej
– ¾ kostki masła
– 1/3 szklanki cukru
– 1 jajko
– 1 łyżka gęstej śmietany
– 2 łyżki cukru waniliowego
– szczypta soli
Nadzienie z jabłek:
– 4-5 dużych jabłek
– około 3 łyżki cukru (w zależności kwaskowatości jabłek)
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 3 goździki
– kisiel cytrynowy
Dodatkowo:
– cukier puder do posypania
▌Jak zrobić prostą tartę z jabłkami i kruszonką?
Kruche ciasto: Przesianą mąkę, zimne pokrojone na kawałki masło, żółtko, śmietanę, cukry oraz szczyptę soli połączyć w misce i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Nadzienie z jabłek: W międzyczasie jabłka umyć obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Uprażyć na patelni z dodatkiem cukru, cynamonu i goździków. Na koniec wsypać kisiel cytrynowy (proszek) i wymieszać.
Wysmarowaną tłuszczem foremkę do tarty obsypaną kaszą manną albo bułką tartą wylepić około 3/4 ciasta. Resztę pozostawić na kruszonę. Kruche ciasto ponakłuwać widelcem, następnie podpiec w nagrzanym do 200˚C piekarniku przez około 12 minut.
Na podpieczony spód tarty rozsmarować odsączony z wody mus z jabłek. Pokruszyć resztę ciasta w palcach na wierzch ciasta. Tartę z jabłkami wstawić ponownie do piekarnika i piec w temperaturze 180⁰C przez kilkanaście minut do lekkiego zarumienienia góry. Po upieczeniu tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
U mnie szarlotką pachnie jesień, teraz nacieszam się truskawkami, morelami, końcówką rabarbaru… Ale wszelkie ciasta jabłkowe uwielbiam.
Jak dla mnie idealne ciasto, dużo jabłek i kruche ciasto 🙂
Polecam serdecznie, ciasto jest proste i smaczne 🙂