Prosty gulasz z łopatki
Prosty gulasz z łopatki
Doskonały z kaszą. Tradycyjny domowy gulasz z łopatki to ten z wyraźną nutą czosnku i papryki. Ja dodaję jeszcze zioła prowansalskie. Mięso z łopatki jest mięciutkie i rozpływające się w ustach, zaś sos ciemny i gęsty, bez dodatku śmietany.
Poniżej przedstawiam wam prosty gulasz z łopatki. Uda się każdemu, nawet osobom początkującym w kuchni. Dodam, że potrawa jest nie tylko bardzo smaczna ale też i tania.
Zobacz także
→ gulasz wieprzowy z grzybami.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 80 dag łopatki wieprzowej
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki smalcu/oleju
– około ½ l wody
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2 listki laurowe
– 1 łyżka słodkiej papryki
– ¼ łyżeczki ostrej papryki
– ½ łyżeczki ziół prowansalskich
– ½ łyżeczki czosnku granulowanego
– 2 łyżki mąki
– pieprz ziołowy
– sól, pieprz
▌Jak zrobić prosty gulasz z łopatki?
Mięso umyć osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w większą kostkę. Posypać solą i czarnym pieprzem. Następnie obsmażyć na dużym ogniu na smalcu lub oleju. Podsmażone mięso przełożyć do rondla.
Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Cebulę przełożyć do rondla z mięsem. Zalać wodą, tyle tylko by ledwie przykryła mięso. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy.
Gulasz dusić na wolnym ogniu do miękkości (około 1 godzina). Kiedy mięso będzie już miękkie zagęścić gulasz mąką. W 1/3 szklanki wody rozrobić 2 łyżki mąki, tak by nie było grudek. Wlać kilka łyżek gorącego wywaru i dodać do mięsa. Zamieszać i zagotować.
Gulasz doprawić do smaku solą i szczyptą pieprzu ziołowego. Gulasz z łopatki dobrze komponuje się z kaszą gryczaną, jęczmienną bądź ryżem. Podawać z dodatkiem surówki np. ogórkami kiszonymi albo z buraczkami.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Prostota ale i smak 😉
Dokładnie 🙂
Mój mąż i syn to są bardzo mięsożerni i kochają takie gulasze, mogli by je jeść każdego dnia 🙂 fajny przepis 🙂
U mnie jest podobnie 🙂