Pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą i kapustą pekińską


Pulpety są ciekawą odmianą dla typowych kotletów mielonych. Moją ich ulubioną wersją są pulpety w sosie pomidorowym, prawdziwy klasyk. Przepis na dzisiejszą wersję  pulpetów otrzymałam od koleżanki. Recepturę nieco zmodyfikowałam wedle własnych upodobań. Danie wyszło zaskakująco smaczne. Przyznam się wam bez bicia, że po raz pierwszy w życiu jadłam ciecierzycę. W połączeniu z mięsem, kapustą pekińską i ziołami okazała się bardzo smaczna.

Ciecierzyca zwana też powszechnie cieciorką albo grochem włoskim, to roślina strączkowa o licznych właściwościach zdrowotnych. Jest bogata w białko, błonnik, witaminy (zwłaszcza B6 oraz B9), a także minerały jak fosfor, żelazo, cynk i magnez. Ciecierzyca wykazuje działanie przeciwbólowe. Przyczynia się również obniżenia poziomu cholesterolu. Dzięki zawartości cynku i witamin z grupy B, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Ciecierzyca jest składnikiem potraw kuchni Bliskiego Wschodu, jak falafel (kotleciki z cieciorki smażone w głębokim tłuszczu) czy hummusa (pasty z cieciorki na chleb).

Ciecierzycę przyrządza się podobnie jak groch czy fasolę. Konieczne jest jej moczenie przez całą noc. Roślina ta potem wymaga gotowania przez 1-2 godziny. Pamiętajmy, aby solić cieciorkę dopiero pod koniec gotowania. Użycie w dzisiejszym przepisie ciecierzycy z puszki znacząco skraca czas przygotowania potrawy. Wystarczy ją dokładnie rozetrzeć widelcem lub zmielić w blenderze.

(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 500g mięsa mielonego wieprzowego  (np. łopatki, szynki; może być też mieszane)
– 5-6 liści drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej (bez białych głąbów)
– 1 puszka ciecierzycy
– 4 łyżki bułki tartej
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku

Dodatkowo:
mąka do obtoczenia kotlecików

Sos pomidorowy:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 500 ml przecieru pomidorowego w kartoniku
– ok. ¾ szklanki wody
– 1 łyżeczka bazylii
– ½ łyżeczki oregano
– cukier do smaku
– sól, pieprz

Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą. Rozgnieść widelcem albo zmiksować w blenderze. Połączyć wraz z mięsem i drobno posiekaną kapustą pekińską. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przyprawy. Wyrobić gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formować niezbyt okrągłe, lekko spłaszczone pulpety. Każdy obtoczyć w mące. Pulpety usmażyć na patelni na złoty kolor i przełożyć na półmisek. Używam patelni Fissler SensoRed o specjalnej termoczułej powłoce, która pod wpływem ciepła zmienia kolor. Charakterystyczne kropki znikają, zaś powłoka ciemnieje wskazując idealny moment rozpoczęcia smażenia.

Sos pomidorowy: Na tej samej patelni na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie wlać kartonik przecieru pomidorowego oraz wodę. Doprawić sos solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz cukrem i dusić chwilkę. Następnie włożyć do sosu usmażone pulpety oraz drobno posiekany czosnek. Dusić 3 minuty. W razie gdyby sos był za gęsty, dolać jeszcze wody. Pulpety podawać z ziemniakami purée, ryżem, kluskami śląskimi, bądź kaszą i ulubioną surówką.

Smacznego!
Helen G.


Galeria zdjęć

pulpety-miesne-w-sosie-pomidorowym-z-ciecierzyca-i-kapusta-pekinska3pulpety-miesne-w-sosie-pomidorowym-z-ciecierzyca-i-kapusta-pekinska2patelnia-fissler-sensoredpulpety-miesne-w-sosiem-pomidorowym-z-ciecierzyca-i-kapusta-pekinskapulpety-miesne-w-sosie-pomidorowym-z-ciecierzyca-i-kapusta-pekinska4
loading...
loading...
Poprzedni Lodowy sorbet truskawkowy
Nastepny Surówka z marchewki i kukurydzy

8 komentarzy

  1. Danuta
    4 lipca 2017
    Odpowiedz

    Wyglądają bardzo smakowicie:) Z wielką chęcią wypróbuję twój przepis Helen !

  2. Ania
    4 lipca 2017
    Odpowiedz

    Bardzo apetycznie wyglądają :) Chętnie bym zjadła :)

  3. Martii
    5 lipca 2017
    Odpowiedz

    Świetny przepis, na pewno wypróbuję. Bardzo lubię cieciorkę :)

  4. Tadeusz
    5 lipca 2017
    Odpowiedz

    Super pomysł na obiad! Fajna ta patelnia, która zmienia kolor:)

  5. Anula
    5 lipca 2017
    Odpowiedz

    Robiłam kiedyś podobne danie, tylko ciecierzycę dawałam do sosu nie do pulpetów.

  6. Ewelina Serafińska
    5 lipca 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam :)

  7. Królowa Karo
    8 lipca 2017
    Odpowiedz

    Narobiłaś mi smaka, a akurat mam mięso mielone w lodówce, więc coś mi mówi, że mam już pomysł na obiad.

    • Helen G.
      Helen G.
      8 lipca 2017
      Odpowiedz

      Polecam, spróbuj :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *