Pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety w sosie pieczarkowym
Mięsne klopsy w kremowym sosie grzybowym z koperkiem. Pulpety w sosie pieczarkowym są uznawane za klasykę polskiej kuchni. Wciąż popularne w barach mlecznych. Pulpeciki czy też klopsiki w sosie pieczarkowym to danie, które najlepiej komponuje się z ziemniaczkami puree, do tego mizeria albo buraczki i mamy bardzo smaczny, pożywny obiad.
Idealne pulpety mięsne to te miękkie. Mięso nie powinno być za twarde, dlatego formując klopsiki ostrożnie używajcie bułki tartej czy też kaszy manny. Dużo zależy od rodzaju mięsa.
Zobacz także → pulpety mięsne w sosie pomidorowym z ciecierzycą.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 500g mięsa mielonego
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– 1 kajzerka namoczona w mleku
– 2-3 łyżki bułki tartej
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– sól, pieprz
Sos pieczarkowy:
– 400g pieczarek
– 2,5 szklanki bulionu – może być z kostki
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 cebula
– ½ szklanki mleka
– 3 łyżki gęstej śmietany 18%
– około 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 1 pełna łyżka mąki
– pół pęczka koperku
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– mąka do obtoczenia pulpetów
– 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
▌Jak zrobić pulpety w sosie pieczarkowym?
Kajzerkę namoczyć w mleku, jak zmięknie, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Następnie dodać drobno posiekany czosnek. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę wraz z czosnkiem. Wbić jajko, dodać namoczoną kajzerkę i bułkę tartą. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Wyrobić na gładką masę.
Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa małe kulki i obtaczać każdą w mące. Na dużą patelnię wlać 2,5 szklanki wody. Zagotować. Wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy oraz 2 ziarenka ziela angielskiego. Pulpety wkładać ostrożnie do gotującego się bulionu. Gotować na niedużym ogniu 25 minut.
Sos pieczarkowy: Ugotowane pulpety wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Cebulę pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli. Podsmażyć, aż puszczą sok. Posolić. W ½ szklanki mleka rozrobić 1 pełną łyżkę mąki, 3 łyżki śmietany i 3-4 łyżki gorącego bulionu. Rozrobioną mieszankę wlać do sosu i zagotować.
Pulpety włożyć z powrotem na patelnię. Sos doprawić solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Dodać świeżo posiekany koper. Pulpety w sosie pieczarkowym podawać z ziemniakami, kluskami, ryżem albo kaszą i surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Teraz to ja potrzebuję sporo przepisów na obiady, a u Ciebie bogate menu także będę zaglądać korzystać 😉 dziś też miałam pulpeciki tylko że w sosie pomidorowym 🙂
Serdecznie zapraszam 😉 Pulpeciki w sosie pomidorowym też są pyszne 😉