Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem
Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem
Doskonała na święta i imprezy domowe. Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem wygląda jak ciasto, do tego łatwo się kroi. Sałatkę tworzą 3 warstwy krakersów przełożone kolejno masą serowo-porową, pieczarkową oraz białkową. Wierzch sałatki to pokruszone żółtka jajek, obficie posypane posiekanym szczypiorkiem.
Warstwowa sałatka z krakersami i pieczarkami zachwyci niejedną osobę. Ważne aby równomiernie rozsmarować całą powierzchnię krakersów, wówczas bez problemu zmiękną po około 3 godzinach w lodówce. Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem jest stosunkowo łatwa i szybka w przygotowaniu. Jej wielkość możecie dowolnie modyfikować. Ja tym razem zrobiłam ją na kształt prostokąta 3×4 krakersy. Z tej ilości wychodzi 12 porcji sałatki pieczarkowej.
Serdecznie polecam wam również → sałatka na krakersach z tuńczykiem.
(12 porcji)
Składniki:
– 1 paczka krakersów (3 warstwy po 12 krakersów, razem 36 sztuk)
– 300g pieczarek
– 5 jajek ugotowanych na twardo
– 1 por (tylko biała część)
– 15 dag żółtego sera
– pęczek natki pietruszki
– 1 łyżka masła
– 6 łyżek majonezu
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– szczypiorek do dekoracji
▌Jak zrobić sałatkę na krakersach z pieczarkami i jajkiem?
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek. Oddzielić białka od żółtek.
warstwa serowo-porowa: por drobno pokroić, posypać obficie solą i pozostawić na chwilę, by zmiękł. Następnie ugnieść go w dłoniach. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Por wymieszać z serem, dodać 3 łyżki majonezu i szczyptę pieprzu.
warstwa pieczarkowa: pieczarki umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni na łyżce masła. Kiedy puszczą sok, posolić i dodać trochę pieprzu. Dusić około 10 minut. W tym czasie powinna wyparować z nich woda. Na koniec dodać dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie wymieszać z 1 łyżką majonezu.
warstwa z białek: białka jajek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Połączyć z 2 łyżkami majonezu i dodać szczyptę pieprzu.
warstwa z żółtek: żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach lub pokruszyć dłoniach.
Sałatkę układać następującymi warstwami robiąc prostokąt 3×4 krakersy (jedna warstwa liczy 12 krakersów). Najlepiej robić na desce lub odpowiednio szerokim półmisku. Poszczególne warstwy należy delikatnie rozsmarowywać na krakersach, zwłaszcza pierwszą warstwę, gdyż ciastka mogą się nieco rozsuwać.
1. warstwa krakersów
2. warstwa serowo-porowa
3. warstwa krakersów
4. warstwa pieczarkowa
5. warstwa krakersów
6. warstwa z białek
7. warstwa z żółtek.
Wierzch sałatki pieczarkowej posypać posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę chłodzić w lodówce 3 godziny, by krakersy zdążyły zmięknąć albo ewentualnie na całą noc. Sałatkę na krakersach z pieczarkami i jajkiem kroić na porcje jak ciasto. Podawać do pieczywa.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Robiłam kiedyś i pyszna jest 🙂
Ale mi narobiłaś apetytu ta sałatką 😉 ja ją jutro będę robić 😉 to jednak prawda jest że oczy pierwsze jedzą 🙂 pysznie wygląda 🙂
To fakt – oczy by jadły 🙂 Serdecznie polecam spróbować, sałatka jest bardzo smakowita:)
Świetnie wygląda 😉
Dziękuję 🙂
Wygląda po prostu zjawiskowo 🙂 Niesamowity efekt
Dziękuję 🙂
Widziałam tę sałatkę już na kilku blogach. Rzeczywiście wygląda ciekawie. Myślę, że fajnie prezentowałaby się na świątecznym stole.
Też tak myślę. Wygląda bardzo elegancko 🙂
U mnie ta sałatka jest numerem 1 🙂
Też ją bardzo lubię. Ja jeszcze robię wersję z tuńczykiem 🙂
Wczoraj zrobiłam tą sałatkę, no była przepyszna 🙂 nie miałam tu naszych krakersów to wykożysatłam takie jakie znalazłam w sklepie tez słone i zamiast pora użyłam szczypior 🙂 no powiem Ci niebo w gębie 🙂 dziękuję za te przepisy
Aniu, bardzo mi miło, że sałatka z mojego przepisu ci smakowała 😉
Cudowny blog i pełen inspiracji. Uwielbiam tu zaglądać,podpatrywać i się inspirować zwłaszcza że lubię domowe potrawy.
Dziękuję, bardzo mi miło 😉