Sałatka z selera
Sałatka z selera
Jest smaczna i sycąca. Do sałatki z selera użyłam do oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno i nieoczyszczonego. Olej z rzepaku nazywany jest oliwą północy, gdyż ma prawie identyczny biochemiczny skład z oliwą z oliwek. Stanowi cenne źródło NNKT oraz witamin A, E, D3 i K. Jego intensywny żółty kolor nadaje naszym potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Olej rzepakowy świetnie nadaje się zarówno na zimno do sałatek i surówek oraz do smażenia i duszenia potraw. Zainspirował mnie przepis z książki Elżbiety Adamskiej „Kuchnia polska”, który odrobinę zmodyfikowałam wedle własnych upodobań.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 1 średni seler
– 1 jabłko
– garść rodzynek
– garść włoskich orzechów
– 2 mandarynki
– 1 opakowanie sera pleśniowego Lazur (100g)
– 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki oleju z rzepakowego tłoczonego na zimno
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sałatkę z selera?
Selera obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki i włożyć do osolonego wrzątku i ugotować do miękkości. Ostudzić i pokroić dużą kostkę. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut, następnie odsączyć. Selera przełożyć do miski, dodać utarte jabłko na dużych oczkach skropione sokiem z cytryny. Następnie dodać, rodzynki, pokruszone orzechy i posiekaną natkę pietruszki. W kubeczki połączyć olej z rzepaku z sokiem wyciśniętym z 1 mandarynki. Dodać sól, pieprz. Dobrze wymieszać. Sałatkę polać sosem oraz udekorować kawałkami sera pleśniowego i kawałkami mandarynki. Sałatkę z selerem podawać do pieczywa albo spożywać solo.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć