Schab pieczony z jabłkami
Schab pieczony z jabłkami
Nie ma to jak pieczone mięso na obiad. Schab pieczony z jabłkami jest soczysty, mięciutki i pachnący od aromatu goździków, tymianku i rozmarynu. Doskonale sprawdzi się na elegancki obiad oraz na święta.
Polecam dodać do pieczeni białe wytrawne lub ewentualnie półwytrawne wino. Choć w tygodniu nie zawsze jest czas na upieczenie mięsa, za to w weekend warto poświęcić te 2 godziny, wykonując przy tym inne obowiązki domowe. Nie musisz przecież ciągle stać nad piekarnikiem. Wystarczy że będziesz co pewien czas doglądać pieczeni.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1,2 kg schabu bez kości
– 2-3 twarde kwaskowate jabłka
– 1 łyżka smalcu
– ½ szklanki białego wytrawnego wina
Marynata:
– 4 łyżki oleju
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soli z małą szczyptą (dałam himalajską)
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka tymianku
– ½ łyżeczki rozmarynu
– kilka goździków
▌Jak zrobić schab pieczony z jabłkami?
Mięso umyć pod bieżącą, zimną wodą, osuszyć. Przy pomocy noża powbijać kilka goździków (dałam 5 sztuk). W miseczce wymieszać pozostałe składniki marynaty i dokładnie natrzeć nią z każdej strony mięso. Przykryć folią spożywczą i wstawić najlepiej na noc do lodówki.
Na drugi dzień obsmażyć mięso na smalcu na rumiano. Zrobić nacięcia co ok. 2,5 cm ale nie do końca. Jabłka pokroić w pół plasterki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Wkładać w nacięcia schabu.
Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, wlać wino oraz dodać pozostałe plasterki jabłek. Wdmuchnąć do środka powietrze i zamknąć klipsem. Zrobić 2 nacięcia nożem w rękawie, aby para swobodnie uchodziła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 2 godziny* w temperaturze 190°C. Na 15 minut przed końcem rozciąć rękaw, aby góra ładnie się zarumieniła.
* zasada jest taka:
1 kg mięsa pieczemy – 1 godzinę + 30 minut (90 minut)
1,2 kg mięsa pieczemy 1.10 + 30 minut (100 minut, ja piekłam 2 godziny )
Sos pozostały z pieczenia oraz rozpadnięte jabłka zmiksować, dodać nieco wody, można przecedzić przez sito. Zagotować w rondelku, zagęścić 1 łyżką mąki. W razie potrzeby dodać szczyptę cukru, sól i pieprz. Schab pieczony z jabłkami polać powstałym sosem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wspaniale wyglada ten schab. Swiewtny przepis i chetnie z niego skorzystam:)
Dziekuje Ci za niego, Helen i serdecznie Cie pozdrawiam:)
Polecam 🙂
Aż mi ślinka pociekła. Na pewno wypróbuję w któryś weekend, bo dokładnie tak jak piszesz, w kuchni mogę się wyszaleć tylko w weekend. Na co dzień nie ma na to czasu.
Wygląda super, chociaż nie przepadam za schabem.
Połączenie mięsa i jabłek musi być fenomenalne.
Czy potrawa uda się z winem półsłodkim?
Sądzę, że tak, tylko potrawa w smaku będzie po prostu słodsza, niż gdyby użyć tradycyjnego białego wina. Możesz spróbować.
Zrobiłam dzisiaj i wyszedł przepyszny! Wina nie dałam, bo nie miałam. Na pewno jeszcze kiedyś na obiad przygotuję 🙂
Cieszę się, że mięsko smakowało 🙂