Mięsa

Schab w sosie pieczarkowym

Schab w sosie pieczarkowym

Gęsty kremowy sos, pieczarki i aromatyczne mięso tworzą niebanalną całość. Schab w sosie pieczarkowym to tradycyjne danie kuchni polskiej. Potrawa ta posmakuje zdecydowanej większości osób.

Polecam wcześniej zamarynować schab, najlepiej na całą noc. Jeśli nie macie czasu, możecie oczywiście mięso smażyć od razu. Wtedy nie trzeba robić marynaty z olejem, tylko wystarczy posypać każdy plaster mięsa przyprawami.

Schab w sosie pieczarkowym podałam z ryżem. Jeśli chcecie zaserwować ryż tak jak ja w formie babeczki, wystarczy że natłuścicie masłem płytką miseczkę lub słoik i włożycie do niej/niego ugotowany uprzednio ryż. Po chwili delikatnie odwróćcie babkę na talerz i gotowe!

Zobacz takżeschab w sosie własnym.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 700g schabu bez kości

– 400-500g pieczarek

– około 500 ml wody (tyle, by ledwie zakrywała mięso)

– 1 duża cebula

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego

– 2 łyżki gęstej śmietany

– 2 pełne łyżki mąki (lub mniej jeśli chcemy nieco rzadszy sos)

Marynata do mięsa:

– 3 łyżki oleju

– 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– ¼ łyżeczki ostrej papryki (można pominąć, jeśli wolimy łagodny smak)

– 2 ząbki czosnku

– sól, pieprz

Jak zrobić schab w sosie pieczarkowym?

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry o grubości 1 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Każdy plaster mięsa posolić i popieprzyć z obu stron.

Marynata: W miseczce wymieszać ze sobą olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryki oraz przyprawę do wieprzowiny. Posmarować każdy plaster z obu stron, następnie przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki 1-2 godziny a najlepiej na całą noc.

Mięso obsmażyć na rozgrzanym smalcu na rumiano z każdej strony, po czym przełożyć na półmisek. Na patelnię dodać nieco tłuszczu i zeszklić obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w na plasterki. Dodać do cebuli, podsmażyć a na koniec posolić.

Mięso przełożyć z powrotem na patelnię lub do rondla. Zalać wodą, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu 1 godzinę, do miękkości mięsa. Sos zagęścić mąką i śmietaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Następnie nieco gorącego wywaru, wymieszać i wlać do potrawy. Zagotować.

Sos pieczarkowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Schab w sosie pieczarkowym podawać z ziemniakami puree, kaszą lub ryżem oraz z dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Schab w sosie pieczarkowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

    1. Można pieczarki udusić z mięsem, tylko trzeba je po podsmażeniu posolić. Ja zwykle podsmażam je na drugiej patelni albo też czasem na tej samej, tylko mięso przekładam na talerz.

Skomentuj Helen G. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button