Sernik na zimno z brzoskwiniami
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Na okrągłych biszkoptach. Sernik na zimno z brzoskwiniami to klasyczne ciasto na lato. Nie wymaga pieczenia, więc nie sprawia kłopotu w przygotowaniu. Brzoskwiniowy sernik na zimno składa się z trzech warstw: z biszkoptów, masy serowej, masy śmietanowej i galaretki. Ciasto to nie wymaga przechowywania w lodówce.
Sernik na zimno możecie w zasadzie zrobić z użyciem dowolnych owoców. Osobiście bardzo lubię sernik z brzoskwiniami i galaretką pomarańczową. Do masy serowej dodaję natomiast galaretkę cytrynową. Przygotowanie sernika najlepiej rozpocząć od rozpuszczenia galaretek i poczekania aż zaczną tężeć.
Zobacz także
1 szklanka to 250 ml
(tortownica 24 lub 26 cm)
Składniki:
Masa serowa:
– 800g serka homogenizowanego np. z wiaderka, Wieluń albo Mój Ulubiony
– 1 galaretka cytrynowa
– 1 łyżka żelatyny
Masa śmietanowa:
– 500 ml śmietanki 30%
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 łyżka żelatyny
Wierzch
– 1 galaretka pomarańczowa
– 1 puszka brzoskwiń
Dodatkowo:
– paczka okrągłych biszkoptów (120g)
▌Jak zrobić sernik na zimno z brzoskwiniami?
Zaczynamy od przygotowania galaretek. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Drugą galaretkę pomarańczową rozpuścić w osobnym naczyniu i również pozostawić do całkowitego ostudzenia. Potem można je włożyć do lodówki, aby przyspieszyć proces tężenia.
Masa serowa: Łyżkę żelatyny rozmieszać w niewielkiej ilości wrzątku. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i pozostawić do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wymieszać z serkiem. Dodać żelatynę i zamieszać. Brzoskwinie odsączyć z zalewy połowę pokroić w kostkę i dodać do masy serowej. Drugą część brzoskwiń pokroić w plastry. Odstawić.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami, w odstępy wkruszyć resztę ciastek. Wylać masę serową. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa śmietanowa: Łyżkę żelatyny rozmieszać w niewielkiej ilości wrzątku. Mieszać do rozpuszczenia i pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną wcześniej w lodówce śmietankę ubić na sztywno. Po chwili dodać cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec dodać do ubitej śmietanki żelatynę. Wymieszać i wyłożyć na masę serową.
Wierzch: Na masę śmietanową wyłożyć plastry brzoskwiń. Zalać je tężejącą galaretką pomarańczową. Sernik na zimno wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Podawać schłodzony.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pyszne, w lecie uwielbiam takie desery, pięknie wyglądają i ekstra smakują 🙂
Lekki na lato 😉
Dokładnie 🙂