Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Kremowy i wilgotny. Bardzo smaczny sernik na kruchym waniliowym spodzie z brzoskwiniami z puszki i kruszonką. Pewniak wszelkich przyjęć. Sernik ten zawsze wychodzi. Bardzo go lubię. Zamiast typowego serka mascarpone można dać mascarpone karmelowy (widziałam taki w Biedronce). Polecam:-)
Zobacz także → sernik kokosowy.
(średnia blacha o wym 21×25 cm lub tortownica 26 cm)
Składniki:
Kruchy spód i kruszonka:
– 250g mąki pszennej
– 170g masła
– 2 żółtka
– ½ szklanki cukru
– 1 czubata łyżka cukru waniliowego (20g)
– 2 łyżki gęstej śmietany 18%
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Masa serowa:
– 1 kg sera w wiaderku
– 250g serka mascarpone (można dać karmelowy)
– puszka brzoskwiń
– 6 jajek
– 2 białka
– 1 1/4 szklanki cukru
– 120g masła
– 1 op. cukru waniliowego (16g)
– olejek cytrynowy
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
▌Przepis na: sernik z brzoskiwniami i kruszonką – etapy przygotowania:
Kruchy spód i kruszonka: do miski wsypać przesianą mąkę, wbić żółtka, dodać posiekane masło, śmietanę, cukry oraz szczyptę soli – zagnieść kruche ciasto, podsypać mąką, owinąć folią spożywczą i włożyć na 15 minut do zamrażalnika.
Część ciasta wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wyrównać, nakłuć widelcem w wielu miejscach, by ciasto równomiernie wyrosło. Ciasto podpiec przez 15 minut do lekkiego zezłocenia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C. Pozostałe ciasto włożyć z powrotem do zamrażalnika.
Masa serowa: Masło stopić w rondelku i pozostawić do wystudzenia. Jajka utrzeć z cukrami na gładki puch, następnie dodawać ser partiami i ciągle miksować. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną – ponownie zmiksować. Dodać trochę olejku cytrynowego. Na koniec pozostałe z ciasta 2 białka ubić na sztywno z odrobiną soli – dodać do masy serowej, wymieszać drewnianą łyżką.
Połówki brzoswkiń odsączyć zalewy i pokroić w plasterki. Na podpieczony spód wylać masę serową, następnie wyłożyć plasterki brzoskiń. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część schłodzonego kruchego ciasta.
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką wstawić ponownie do piekarnika i piec około 50-60 minut, do zezłoczenia kruszonki i tzw. suchego patyczka. Jeśli sernik zacznie pękać, oznacza, to że się upiekł. Po upieczeniu sernik pozostawić na około 15 minut w wyłączonym piekarniku, by „doszedł”. Po ostudzeniu sernik przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Helen G
Galeria zdjęć