Styropian, sernik bez sera (na śmietanie)
Styropian, sernik bez sera (na śmietanie)
Skąd taka nazwa? Gdzieniegdzie w cieście można dostrzec lekkie pęcherzyki powietrza. Styropian to taki oszukany sernik, bo bez sera a na gęstej śmietanie. Nie oznacza to jednak, że jest gorszy w smaku, tylko nieco inny. Dla niektórych osób smak między styropianem a sernikiem jest nie odróżnienia.
Ciasto styropian posiada delikatną kremową, lekko piankową konsystencję. Możemy wzbogacić je smarując spód ciasta najlepiej kwaskowym dżemem np. z czarnych porzeczek. Ja chyba wolę wersję sauté. Oczywiście wybór pozostawiam wam.
Styropian jest ciastem nieskomplikowanym. Powiedziałabym, że nawet szybszym od klasycznego sernika, gdzie na ogół ser trzeba mielić 2-3-krotnie, jeśli nie używamy tego gotowego wiaderka.
Zobacz także → ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia.
(prostokątna blacha o wymiarach 21×32 cm )
Składniki:
Kruche ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej
– 5 żółtek
– 250g masła
– ½ szklanki cukru
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– dżem z czarnej porzeczki (opcjonalnie)
Masa śmietanowa:
– 4 duże opakowania śmietany 18% po 330 ml (razem ok.1,3 l)
– 1 szklanka cukru pudru
– 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
– 200g wiórek kokosowych (opcjonalnie)
– 5 białek
– szczypta soli
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
▌Jak zrobić styropian, sernik bez sera (na śmietanie)?
Kruche ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i wsypać do dużej miski. dodać żółtka, cukier, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części: ⅔ wylepić wyłożoną papierem do pieczenia, bądź wysmarowaną tłuszczem blachę oraz zrobić nakłucia widelcem (ciasto równomiernie się upiecze).
Pozostałe ⅓ ciasta zawiną w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Nastawić piekarnik do 180°C. Jeśli chcemy użyć dżemu, należy posmarować nim ciasto. Ciasto podpiec w piekarniku przez około 15 minut.
Masa śmietanowa: Śmietany przełożyć do dużej miski, dodać cukier puder, 2 budynie w proszku oraz proszek do pieczenia. Zmiksować na gładką masę. Pozostałe białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec można dodać wiórki kokosowe, choć nie jest to konieczne.
Masę śmietanową wyłożyć na podpieczone ciasto. Wyjąć ⅓ ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na wierzch ciasto. Sernik na śmietanie piec w temperaturze 180°C przez 50-60 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, po czym uchylić drzwiczki i studzić przez godzinę. Potem studzić w temperaturze pokojowej. Ciasto styropian po wystudzeniu wstawić do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo lubię, jeden z lepszych serników bez dodatku sera 🙂 Pycha 🙂
Ale smakowicie się prezentuje, koniecznie muszę wypróbować przepisu 🙂
mniam mniam 😀
Świetny przepis. Nie znałam go. Ale już go zapisałam i chętnie ten sernik (bez sera) zrobię. Pysznie wygląda 🙂
Przyda mi się ten przepis, bo w Szwajcarii nie dostaje takiego sera.
ojjeny ale bym zjadła 😀
Takiego nie jadłem przyznam szczerze 😀
lukaszmakeup