Szarlotka z bezą-najlepsza
Szarlotka z bezą-najlepsza
To zdecydowanie najsmaczniejsza szarlotka jaką w życiu jadłam! Jest krucha, wilgotna, aromatyczna za sprawą dodatku cynamonu i niezwykle delikatna, dzięki budyniowej piance. Dosłownie rozpływa się w ustach. Gorąco polecam! Przepis na szarlotkę z bezą powstał metodą prób i błędów.
Na prostokątną blachę daję 2 kg jabłek (niezmiennie szarą renetę), a czasem nawet i trochę więcej. Kiedyś sugerując się przepisami innych dawałam 1 kg jabłek lub nieco trochę więcej, przez co były one prawie niewidoczne w cieście.
Szarlotkę na koniec można posypać cukrem pudrem, choć ja tego nie robię ale jeśli lubicie, to proszę bardzo ☺ Niewielki dodatek smalcu sprawi, że ciasto jest bardzo kruche i mięciutkie. Szarlotka z bezą jest łatwym ciastem, choć trochę pracochłonnym. Trzeba obrać i zetrzeć na tarce 2 kg jabłek… Ale warto!
(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)
Składniki:
Ciasto:
– 3 szklanki mąki
– 5 żółtek
– 250g masła
– 30g smalcu
– ⅓ szklanki cukru
– 1 op. cukru waniliowego (16g)
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
– 2 kg jabłek (daję szarą renetę)
– 3 łyżki cukru
– 1-2 łyżeczki cynamonu
Beza budyniowa:
– 5 białek
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 budyń waniliowy
▌Jak zrobić szarlotkę z bezą?
Kruche ciasto: mąkę i proszek przesiać przez sito, wsypać do dużej miski lub na stolnicę. Dodać żółtka (białka w miseczce włożyć do lodówki), masło i smalec posiekane nożem, cukier, cukier waniliowy – zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie 2/3 ciasta wylepić foremkę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Podpiec przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180˚C. Pozostałe 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i wstawić ponownie do lodówki.
Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Uprażyć z cukrem w garnku. Dodać cynamon, smażyć jeszcze chwilkę. Odstawić.
Beza budyniowa: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny oraz budyń w proszku. Dokładnie wymieszać łyżką.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, a następnie bezę budyniową. Wyjąć z lodówki pozostałe 1/3 ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na wierzch ciasta. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180˚C i piec przez około 40 minut, do zarumienienia.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Mmm, coś wspaniałego 🙂
Robię bardzo podobna i mogę potwierdzić, że jest rewelacyjna 🙂
Kiedyś jadłam taką szarlotkę z bezą. Była mega pyszna i słodka!
Ale torty z bezą z cukierni są okropne. Totalnie przesłodzone…
Zapewniam Cię, że moja szarlotka nie jest przesłodzona jak właśnie te bezy z cukierni o których mówisz. Szczerze mówiąc, to nie lubię klasycznych bez.
Mój narzeczony zawsze prosi, żebym taką zrobiła a ja nie umiałam 🙂 dzisiaj nadrobię 🙂
Spróbuj, przepis jest stosunkowo łatwy:)
Wygląda pysznie i ta beza… 🙂 na pewno wypróbuję przepis
Serdecznie polecam mój przepis:)
mniam 🙂
Przepis chętnie wypróbuję 🙂
Kobieto ,ten przepis jest taki fajny,że moja dieta pójdzie na bok.Super,na te wolne dni majówkowe będzie w sam raz.
Dziękuję. Polecam wypróbować 🙂 Ciasto jest naprawdę bardzo dobre.Rodzina na święta była nim zachwycona 🙂
Wproszę się do Ciebie na takie ciacho ;p
Czemu nie 🙂