Sznycle z boczkiem i cebulą
Sznycle z boczkiem i cebulą
To świetny pomysł na szybki obiad ze schabem w roli głównej. Sznycle schabowe z boczkiem i cebulą są aromatyczne m in. dzięki dodatkowi mielonej słodkiej papryki. Zainspirował mnie przepis z książeczki Hanny Szymanderskiej Najlepsze mięsa na polskim stole (nr 12/2007), dodatek do Poradnika Domowego.
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 6 plastrów schabu
– 10 dag boczku
– 1 cebula
– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżka mąki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sznycle z boczkiem i cebulą?
Umyte i osuszone mięso rozbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć. Mąkę wymieszać z mieloną papryką i w niej obtoczyć sznycle. Usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Na drugiej patelni stopić pokrojony w kostkę boczek, po paru minutach dodać posiekane cebule. Na usmażonych sznyclach układać boczek i cebulkę. Sznycle z boczkiem i cebulą podawać z surówką np. pomidory ze śmietaną i pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć