Szybkie kopytka ze szpinakiem
Szybkie kopytka ze szpinakiem
Smażone z ciągnącym serem żółtym. Kopytka ze szpinakiem to taka potrawa na szybko, jeśli nie macie za dużo czasu na gotowanie. Świetnie sprawdza się w tygodniu. Przepis na takie szybkie kopytka smażone ze szpinakiem poznałam dzięki przyjacielowi, którego 5-letniej córce bardzo smakują. Od siebie dodaję starty żółty ser, przez co danie jest jeszcze smaczniejsze.
Kopytka ze szpinakiem to ekspresowe danie obiadowo-kolacyjne. Wystarczy, że najpierw przygotujecie szpinak a potem dodacie do podsmażonych na rumiano kopytek i posypiecie startym żółtym serem.
Oczywiście możecie zrobić domowe kopytka według mojego przepisu (link poniżej). Moim zamysłem jednak było szybkie danie obiadowe, które można przygotować w przysłowiowe 15 minut. Wystarczy mieć w zamrażarce szpinak oraz paczkę kopytek.
Zobacz także → kluski kładzione.
(Dla 2-3 osób)
Składniki:
– 1 opakowanie kopytek (500g) lub domowe kopytka – przepis
– 1 opakowanie szpinaku mrożonego (450g)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– 2 łyżki masła klarowanego albo oleju
– około 120 g startego żółtego sera
– sól, pieprz
▌Jak zrobić szybkie kopytka ze szpinakiem?
W rondelku rozgrzać tłuszcz i włożyć mrożony szpinak. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, od czasu o czasu mieszając do całkowitego rozpuszczenia szpinaku. Dodać drobno posiekany czosnek. Chwilkę smażyć. Szpinak doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową do smaku.
Na większej patelni podsmażyć na większym ogniu na rumiano kopytka. Następnie dodać szpinak i jeszcze chwilkę smażyć. Na koniec dodać starty żółty ser. Wymieszać potrawę. Smażone kopytka ze szpinakiem podawać od razu.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Fajny pomysł na kopytka w trochę innej wersji niż klasyczna 🙂
Naprawdę bardzo fajne połączenie smakowe. Takie drugie życie dla kopytek.
Pyszne i szybkie danie:)