Tarta z gruszką, serem gorgonzola i orzechami

Tarta z gruszką, serem gorgonzola i orzechami
Kruchy placek wytrawny. Klasyczna krucha tarta z dodatkiem słodkiej gruszki, pikantnym serem gorgonzola, szynką i orzechami włoskimi. Przyznam, że to bardzo udane połączenie smakowe. Tarta idealnie komponuje się lampką wina wytrawnego lub półwytrawnego.
Zobacz także → tarta z wędzonym łososiem.
(foremka do tarty o średnicy ø 24cm)
Składniki:
Kruche ciasto:
– 230g mąki pszennej
– 120 g zimnego masła
– 1 jajko
– 2 łyżki wody
– ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
– 1 gruszka
– 100g sera gorgonzola (dałam pikantny)
– 40-50g sera żółtego
– 4-5 plasterków szynki
– garść posiekanych orzechów włoskich (około 60g)
– 1 mały kubek gęstej śmietany 18% (200g)
– 2 jajka
– około ½-⅔ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka oregano
– sól, pieprz
▌Przepis na: Tartę z gruszką, serem gorgonzola i orzechami – Etapy przygotowania:
Kruche ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać do większej miski. Wbić jajko, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, sól i wodę – zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 15-20 minut do zamrażalnika.
W międzyczasie przygotować sobie składniki nadzienia: Gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, plasterki szynki pokroić w kostkę. Orzechy w miarę drobno posiekać nożem, ser gorgonzola pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Okrągłą foremkę do tarty wysmarować masłem. Ciasto podsypać mąką, rozwałkować i włożyć do foremki, poprzytykać dokładnie boki. Ciasto nakłuć widelcem, by równomiernie wyrosło. Podpiec przez około 15 minut w temperaturze 190 ˚C.
Śmietanę rozmieszać z jajkami, posolić, posypać pieprzem, dodać mieloną gałkę muszkatołową i oregano. Na podpieczone ciasto wylać masę śmietanową, wyłożyć szynkę, plasterki gruszki, ser gorgonzola i ser żółty. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut do zarumienienia. Tartę z serem pleśniowym podawać na gorąco pokrojoną na kawałki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć