Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią
Pomysł na smaczny i sycący obiad. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią, z zapieczonym sosem beszamelowym i serem żółtym. Lubiana także przez najmłodszych. Danie to możecie podać zarówno na obiad, jak i sycącą kolację.
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym to prawdziwy klasyk wśród zapiekanek. Wystarczy przełożyć ugotowanym uprzednio makaronem mięso mielone, najlepiej z dodatkiem warzyw. Ja dziś akurat wybrałam cukinię, która najsmaczniejsza jest latem. Do zapiekanki możecie użyć dowolnego mięsa mielonego. Zazwczyaj wybieram mięso z indyka.
Zobacz także → makaronowa zapiekanka z indykiem.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 500g dowolnego mięsa mielonego
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– około 1/3 szklanki wody
– 2 dojrzałe pomidory albo albo puszka pomidorów krojonych
– 1 średnia cukinia
– po 1 łyżeczce oregano i bazyli
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– szczypta cukru (opcjonalnie)
– sól, pieprz
Sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 2 i ¼ szklanki zimnego mleka
– mielona gałka muszkatołowa
– sól, biały pieprz
Dodatkowo:
– 250g makaronu np. rurki, kokardki, kolanka (u mnie tagliatelle)
– olej lub smalec do podsmażenia mięsa i cukinii
– 100g startego sera żółtego
▌Jak zrobić makaronową zapiekankę z mięsem mielonym i cukinią?
Na 2-3 łyżkach oleju najpierw podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć na więszym gazie, aż stanie się szare. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i mieloną słodką papryką. Dodać posiekany czosnek. Mięso podlać 1/3 szklanki wody, dodać koncentrat, sparzone wcześniej i pokrojone w kostkę pomidory (lub te z puszki) i dusić na małym ogniu jeszcze przez około 10 minut.
Na drugiej pateleni podsmażyć pokrojoną w ćwierć plasterki cukinię (nie obierać cukinii ze skórki, odciąć tylko końce). Jak puści sok, cukinię posolić i posypać pieprzem. Podsmażoną cukinię dodać do mięsa.
W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron al dente oraz przygotować beszamel.
Sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masłom, dodać mąkę i mieszać przez chwilę, dopóki mąka nie zacznie brązowieć. Następnie wlewać powoli zimne mleko stale mieszając. Gotować sos, dopóki nie zgęstnieje, często mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą, białym pieprzem,oraz gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Wyłożyć połowę makaronu, na to 2/3 mięsa z cukinią, polać 1/3 sosu beszamelowego, następnie wyłożyć resztę makaronu oraz pozostałą 1/3 część mięsa. Wierzch polać resztą sosu beszamelowego i posypać starym żółtym serem. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200⁰C piekarnika i zapiekać około 20-30 minut do zarumienienia.
Po upieczeniu pozostawić zapiekankę na 10 minut, aż ser i sos beszamelowy nieco stężeje. Zapiekanka będzie się łatwiej kroić. Podawać gorącą.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam takie zapiekanki, a w sumie dawno nie robiłam.