MięsaZapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem

Prosty pomysł na smaczny obiad. Tym razem prezentuję wam sprawdzony przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami. Danie to wbogaciłam również dodatkiem pomidorów, cebuli oraz boczku w plastrach.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem robi się sama, dosłownie 🙂 Nic tutaj nie trzeba podsmażać ani gotować przed wstawieniem jej do piekarnika. Wystarczy ułożyć poszczególne warstwy i zapiec w piekarniku.

Zobacz takżezapiekanka makaronowa z kurczakiem.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

Warstwa z mięsa mielonego:

– 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wieprzowego

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– 1 jajko

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżeczka musztardy

– 2 łyżki bułki tartej

– około 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego lub przyprawy do mięsa wieprzowego

– trochę zimnej wody

– sól, pieprz

Pozostałe składniki:

– 3 średnie ziemniaki

– 3 średnie pomidory

– 1 cebula

– przyprawa do ziemniaków

– 6 cienkich plastrów boczku parzonego wędzonego (100g)

– olej do posmarowania naczynia żaroodpornego

Sos do zapiekanki:

– 1 duże opakowanie gęstej śmietany (330g)

– 2 jajka

– 2 ząbki czosnku

– więszka szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– 1 opakowanie mozzarelli (kulka)

– sól, pieprz

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i boczkiem?

Warstwa z mięsa mielonego: mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, starty na tarce ząbek czosnku, musztardę oraz przyprawy. Wyrobić dłońmi na gładką masę. Dodać trochę zimnej wody i ponownie wyrobić masę.

  1. Dno i boki żaroodpornego naczynia wysmarować olejem. Na dno wyłożyć niezbyt grubą warstwę mięsa mielonego, ubić drewnianą łopatką i wyrównać;
  2. Ułożyć obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, posypać przyprawą do ziemniaków;
  3. Ułożyć pokrojone w plastry pomidory i pokrojoną w piórka cebulę;
  4. Ułożyć plastry boczku wędzonego – każdy przekroić na pół.

Wierzch zapiekanki posypać solą i pieprzem, następnie wstawić do nagrzanego do temperatury 180˚C piekarnika i piec 40 minut.

Sos do zapiekanki: śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatową. Mozzarellę pokroić w plastry.

Po 40 minutach pieczenia wyjąć zapiekankę, polać sosem i na jej wierzch ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekankę ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 25 minut, do zarumienienia góry. Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym podawać gorącą. Wierzch można posypać szczypiorkiem.

Smacznego!

Helen G.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button