Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem
Prosty pomysł na smaczny obiad. Tym razem prezentuję wam sprawdzony przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami. Danie to wbogaciłam również dodatkiem pomidorów, cebuli oraz boczku w plastrach.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem robi się sama, dosłownie 🙂 Nic tutaj nie trzeba podsmażać ani gotować przed wstawieniem jej do piekarnika. Wystarczy ułożyć poszczególne warstwy i zapiec w piekarniku.
Zobacz także → zapiekanka makaronowa z kurczakiem.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
Warstwa z mięsa mielonego:
– 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wieprzowego
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 jajko
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka musztardy
– 2 łyżki bułki tartej
– około 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego lub przyprawy do mięsa wieprzowego
– trochę zimnej wody
– sól, pieprz
Pozostałe składniki:
– 3 średnie ziemniaki
– 3 średnie pomidory
– 1 cebula
– przyprawa do ziemniaków
– 6 cienkich plastrów boczku parzonego wędzonego (100g)
– olej do posmarowania naczynia żaroodpornego
Sos do zapiekanki:
– 1 duże opakowanie gęstej śmietany (330g)
– 2 jajka
– 2 ząbki czosnku
– więszka szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– 1 opakowanie mozzarelli (kulka)
– sól, pieprz
▌Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i boczkiem?
Warstwa z mięsa mielonego: mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, starty na tarce ząbek czosnku, musztardę oraz przyprawy. Wyrobić dłońmi na gładką masę. Dodać trochę zimnej wody i ponownie wyrobić masę.
- Dno i boki żaroodpornego naczynia wysmarować olejem. Na dno wyłożyć niezbyt grubą warstwę mięsa mielonego, ubić drewnianą łopatką i wyrównać;
- Ułożyć obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, posypać przyprawą do ziemniaków;
- Ułożyć pokrojone w plastry pomidory i pokrojoną w piórka cebulę;
- Ułożyć plastry boczku wędzonego – każdy przekroić na pół.
Wierzch zapiekanki posypać solą i pieprzem, następnie wstawić do nagrzanego do temperatury 180˚C piekarnika i piec 40 minut.
Sos do zapiekanki: śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatową. Mozzarellę pokroić w plastry.
Po 40 minutach pieczenia wyjąć zapiekankę, polać sosem i na jej wierzch ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekankę ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 25 minut, do zarumienienia góry. Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym podawać gorącą. Wierzch można posypać szczypiorkiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć