Zupa cebulowo-serowa
Zupa cebulowo-serowa
Sycąca i kremowa zupa cebulowa z ziemniakami, serkiem topionym, białym winem, podana z grzankami. Doskonała zwłaszcza w chłodne miesiące, bo wspaniale rozgrzewa i jednocześnie działa wzmacniająco na organizm.
Zupa serowo-cebulowa jest prosta i stosunkowo szybka w przygotowaniu. Prawdziwa zupa cebulowa moim zdaniem to ta z dodatkiem białego wytrawnego wina, które niesamowicie podnosi jej smak. Zresztą, przekonajcie się sami!
Zobacz także → zupa papieska – z pulpecikami.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 1,5 l bulionu (może być z kostki)
– 1 liść laurowy
– 6 średnich cebul
– 2 ziemniaki
– 200-250g serka topionego śmietankowego
– 2-3 ząbki czosnku
– ¾ szklanki białego wytrawnego wina
– 3 łyżki masła
– cukier do smaku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1,5 łyżeczki majeranku
– około 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– kilka kromek bagietki
– odrobina masła
– tarty żółty ser
▌Jak zrobić zupę cebulowo-serową?
Cebule obrać i pokroić w kostkę, Czosnek posiekać. Ziemniaki umyć obrać i pokroić w kostkę. Na 2 łyżkach masła podsmażyć cebule. Dodać czosnek oraz ziemniaki, wlać wino. Smażyć przez kilka minut. W międzyczasie bulion doprowadzić do wrzenia. Zalać nim cebule i ziemniaki, dodać listek laurowy, posolić.
Zupę cebulową dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut (do miękkości ziemniaków). Do rondelka odlać około 1 szklankę wywaru i na małym gazie rozpuścić w nim serki topione. Roztopiony ser wlać. Zupę cebulowo-serową doprawić do smaku ewentualnie jeszcze solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz tymiankiem, majerankiem i mieloną ostrą papryką. Powinna mieć wyrazisty smak.
Zupę cebulową zmiksować z dodatkiem 1 łyżki miękkiego masła na gładki krem (wyjąć wcześniej listek laurowy). Zupę cebulowo-serową podawać z kromkami bagietki zapieczonymi w piekarniku lub w opiekaczu posmarowanych masłem i posypanych startym żółtym serem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć