Zupy i kremy

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Aromatyczna i rozgrzewająca. Zupa gulaszowa to bardzo smaczne i jednocześnie sycące danie jednogarnkowe. W jednym posiłku mamy zarówno duszone mięso, jak i warzywa. Zupa gulaszowa z ziemniakami? Jak najbardziej, ziemniaki świetnie się tutaj komponują. Oprócz ziemniaków do zupy gulaszowej warto też dodać papryki i pomidory krojone z puszki.

Zobacz takżezupa grochowa – grochówka.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1,7 l wody lub bulionu

– 350g łopatki wieprzowej

– 1 cebula

– 3 ziemniaki

– 2 marchewki

– 2-3 ząbki czosnku

– 1 czerwona papryka

– 1 żółta papryka

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 puszka pomidorów krojonych

– 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

– ½ szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– szczypta mielonej ostrej papryki

– 1 łyżeczka suszonego tymianku

– 1 łyżeczka oregano

– olej do podsmażenia

– posiekana natka pietruszki do posypania

– sól, pieprz

Jak zrobić zupę gulaszową?

Mięso z łopatki umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kostkę. Obsypać solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, napierw zeszklić cebulę. Po 2-3 minutach dodać czosnek – smażyć jeszcze minutę, następnie przełożyć do garnka.

Na pozostałym tłuszczu podsmażyć na większym gazie mięso. Posypyć mielonymi paprykami, tymiankiem i oregano. Chwilę jeszcze smażyć. Wlać wino i gotować 10 minut.

Mięso przełożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować. Dodać pomidory krojone z puszki wraz z całą zalewą, koncentrat pomidorowy, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego. Doprawić solą i pieprzem i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny (do miękkosci mięsa). Na 20 minut przed końcem duszenia dodać ziemniaki, marchewki i papryki.

Zupę gulaszową w razie potrzeby zagęścić 1 łyżką mąki rozmieszaną w ¼ szklanki wody i zahartowaną kilka łyżkami gorącego wywaru, choć nie jest to konieczne.  Zupę gulaszową podawać solo lub z pieczywem,, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego !

Helen G.

Zupa gulaszowa
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button