Zupa serowa z pieczarkami
Zupa serowa z pieczarkami
Na serkach topionych ze śmietanką kremówką. Wspaniale kremowa, bardzo pożywna i sycąca zupa serowa z pieczarkami, z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Idealnie komponuje się z małym makaronem, grzankami albo groszkiem ptysiowym.
Taka zupa serowo-pieczarkowa robi za cały obiad. Jest bardzo konkretna. Nie ma potrzeby serwowania drugiego dania.
Zobacz także → zupa porowo-serowa.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 250g pieczarek
– 3 średnie ziemniaki
– 2 średnie marchewki
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 3 serki topione śmietankowe (3x90g np. Hochand)
– 200ml śmietanki 30%
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka oregano
– posiekana natka pietruszki
– 2 łyżki oleju lub masła (do podsmażenia cebuli, czosnku i pieczarek)
– sól, pieprz ziołowy
▌Jak zrobić zupę serową z pieczarkami?
Warzywa umyć i obrać. Cebule, ziemniaki i marchewki pokroić w kostkę, pieczarki w grubsze plasterki. Czosnek drobno posiekać nożem.
Na oleju lub maśle zeszklić cebule, po chwili dodać pieczarki. Jak puszczą sok, posolić i posypać pieprzem. Na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Warzywa zalać gorącym bulionem. Dodać ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Zupę serową z pieczarkami dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
W międzyczasie serki topione roztopić na małym ogniu z około 1/2 szklanki bulionu, często mieszając. Następnie wlać do zupy. Śmietankę zahartować 3-4 łyżkami gotącego wywaru, wlać i wymieszać. Zupę serowo-pieczarkową doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym, tymiankiem i oregano.
Na koniec zupę serową z pieczarkami zagęścić mąką. W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę tak, by nie było żadnych grudek. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru i wlać zupy następnie zagotować.
Zupę serową z pieczarkami podawać z grzankami, makaronem albo z groszkiem ptysiowym, posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć