Zupa serowa z serków topionych
Zupa serowa z serków topionych
Gotowana na rosole lub ewentualnie na kostce bulionowej. Kremowa zupa serowa z serków topionych, z dużą ilością cebuli i czosnku, pachnąca tymiankiem. Świetnie smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym albo z drobnym makaronem.
Zupa z serków topionych idealnie rozgrzewa, jest też bardzo sycąca. Mieszam zwyle 3 różne rodzaje serka topionego: śmietankowy, ementaler oraz z ziołami lub z szynką.
Zobacz także → zupa papieska – z pulpecikami.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 3 opakowania serków topionych (3x90g – daję Hochland lub 3x po 100g innej marki)
– 1l bulionu (może być z kostki)
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 4 kulki pieprzu
– 3 łyżki gęstej śmietany
– 1 czubata łyżka mąki
– 2-3 łyżki oleju do podsmażenia cebuli i czosnku
– garść posiekanego koperku
– sól, biały pieprz
▌Jak zrobić zupę serową z serków topionych?
Cebule obrać i pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać nożem. Na oleju zeszklić cebulę. Po kilku minutach dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Bulion doprowadzić do września. W szklance bulionu w rodelku rozpuścić na maly gazie podzielone na mniejsze porcje serki topione. Następnie dolać ro reszty bulionu. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, liść laurowy, ziele angielskie, kulki pieprzu, tymianek oraz trochę soli. Zupę gotować na małym ogniu pod przykryciem 25 minut.
W ¼ szlanki wody rozmieszać mąkę tak, by ne było grudek. Dodać śmietanę i wlać kilka łyżek gorącego wywaru, by zahartować śmietanę. Całość wlać do zupy, zamieszać. Zupę zagotować. Na koniec zupę serową doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Dodać posiekany koperek. Zupę zestawić z ognia. Zupę serową z serków topionych podawać gorącą z grzankami, groszkiem ptysiowym albo z drobnym makaronem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć