Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Makaron w kremowym sosie z kurczakiem i szpinakiem

Dzisiejsze danie kojarzy mi się z kuchnią włoską, to bowiem makaron tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą. Okraszone natką pietruszki. Można również pokusić się o posypanie potrawy garścią orzechów włoskich, które doskonale będą komponować się z serem pleśniowym. Danie jest bardzo proste i niezwykle smaczne, szczególnie jeśli lubicie szpinak i kremowy sos, któremu ser gorgonzola nadaje niepowtarzalny charakter.

SONY DSC

Do podsmażenia mięsa użyłam oleju z pestek winogron, popularnego w kuchni śródziemnomorskiej. Jego zaletą jest delikatny smak oraz właściwość zachowania przez potrawy naturalnego smaku. Ciemne szkło zapobiega przedostawaniu się promieni słonecznych, a dzięki specjalnemu dozownikowi olej nie kapie.

Pulpit217SONY DSC

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka (ok.70 dkg)

– 1 op. mrożonego szpinaku, najlepiej w liściach (450g)

– 120g sera gorgonzola

– 3 ząbki czosnku

– 1 cebula

– ½ łyżeczki bazylii

– 1-2 łyżeczki octu balsamicznego

– 3 łyżki oleju z pestek winogron Oleofarm

– ok. 150 ml słodkiej śmietanki

– posiekana natka pietruszki

– mielona gałka muszkatołowa

– sól, pieprz

 

Dodatkowo:

– ok. 400 g dowolnego makaronu, polecam np. tagliatelle (wstęgi), penne (rurki) albo farfalle (kokardki).

 

 

Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w większą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i bazylią oraz skropić octem balsamicznym. Podsmażyć na dwóch łyżkach oleju z pestek winogron. Przełożyć na talerz. Dodać łyżkę oleju i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać zamrożony szpinak. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć na średnim ogniu do rozpuszczenia szpinaku. Dodać drobno posiekany czosnek, rozdrobniony ser gorgonzola oraz wlać słodką śmietankę. Następnie dodać podsmażonego wcześniej kurczaka. Zamieszać i dusić jeszcze parę minut do lekkiego zgęstnienia sosu. Na koniec doprawić szpinak solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Podawać gorące.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

6 odpowiedzi do “Makaron w kremowym sosie z kurczakiem i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>