Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Warzywa takie, jak papryka czy cukinia świetnie nadają się do faszerowania. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem przypomina mi nieco gołąbki ale liście kapusty, w które zawija się farsz, zastępuje papryka. Uwielbiam faszerowane warzywa! To doskonały pomysł szczególnie na wiosenno-letni obiad czy kolację.
Skórka z papryki pod wpływem wysokiej temperatury częściowo odchodzi, warto ją zdjąć. Jeśli zostanie wam papryk, możecie je z powodzeniem odgrzać następnego dnia w piekarniku. Wówczas skórka schodzi bardzo łatwo.
Zobacz także → cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 5 papryk
– 400g dowolnego mielonego mięsa np. łopatki, mieszanego lub indyczego
– 100g ryżu (1 woreczek)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju (polecam użyć oliwy z oliwek)
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 jajko
– 10-15 dag startego sera żółtego
– po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki i oregano
– ⅓-½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– po ½ łyżeczki tymianku, bazylii
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem?
Ryż ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Cebulę pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na patelni na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek i mięso. Smażyć kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami i ziołami. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze 2 minuty. Na koniec dodać ugotowany ryż i wymieszać. Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz połowę startego żółtego sera.
Papryki umyć, odciąć górną część a z wnętrza usunąć gniazda nasienne. Posolić. Każdą z papryk nadziewać farszem i układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Podlać około ½ szklanki wody. Wierzch posypać pozostałym starym żółtym serem i przykryć czapkami. Zapiekać w temperaturze 200°C przez około 30 minut. Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem najlepiej jest podawać same bez dodatków.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam faszerowane papryki 🙂 Rewelacyjnie smakują, fajnie wyglądają, no i łatwo się je przygotowuje 🙂
Moja mama robi najczęściej w ten sam sposób, tylko zamiast zapiekać – gotuje w pomidorowym sosie (jak gołąbki) i nie dodaje sera 🙂 Pycha, uwielbiam <3
Też fajnie 🙂
Bardzo dobre danie:) Sama latem często robię zapiekane papryki, polecam – smacznie i zdrowo!
Jaka apetyczna! Ale narobiłaś mi smaka. Chętnie wypróbuję twój przepis, Helen 🙂
Super przepis! Dziękuję, z chęcią go zrobię na weekend:)
Wyglądają przepysznie – koniecznie muszę wypróbować ten przepis 🙂
Bardzo lubię faszerowaną paprykę 🙂
Dziś to robiłam 😀
I jak?
Sezonowo i letnio 🙂
Tak. Mnie też faszerowana papryka kojarzy się z latem 🙂