Roladki z kurczaka z szynką i serem
Roladki z kurczaka z szynką i serem
Chrupiące i mięciutkie. Roladki z kurczaka z szynką i serem są ciekawą odmianą dla typowych kotletów. Potrawa ta sprawdzi się także na świąteczny obiad. Plastry mięsa powinny być stosunkowo cienkie, aby łatwo było zawijać je w rulony. Szybciej się też wtedy usmażą. Pamiętajcie, aby drobiowe roladki z szynką wolno smażyć na malutkim ogniu pod przykryciem. Nie mogą być w środku surowe 🙂
Serdecznie polecam wam również:
roladki schabowe w sosie pomidorowym.
(4 sztuki)
Składniki:
– 60 dag piersi z kurczaka (1 podwójny filet)
– 4 plastry szynki
– 4 plastry sera żółtego
– 2 ogórki kiszone
– słodka papryka, czosnek granulowany, oregano, bazylia
– sól, pieprz
Panierka:*
– mąka
– 2 jajka
– 2-3 łyżki mleka
– sól
– bułka tarta
Dodatkowo:
– wykałaczki
*można też usmażyć roladki sauté (bez panierki)
▌Jak zrobić roladki z kurczaka z szynką i serem?
Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić na plastry (jak na kotlety) i rozbić cienko tłuczkiem. Na jednej stronie posolić, dodać pieprz szczyptę słodkiej papryki, czosnku, oregano i bazylii. Na każdy kawałek mięsa nakładać najpierw plaster szynki, żółty ser i słupek ogórka kiszonego. Następnie zawinąć ciasno w rulon i spiąć wykałaczką.
Wszystkie roladki obsypać solą. Obtoczyć wpierw w mące, w jajku i bułce tartej. Smażyć przez około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż roladki zarumienią się z każdej strony. Roladki z kurczaka z szynką i serem podawać z ziemniakami i surówką np. surówka z pora.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Czesto robię rozne roladki 🙂 Muszę sprobowac Twoich 🙂
Pyszny obiadek ☺
Zgadzam się i polecam 🙂