Wegetariańskie

Placki ziemniaczane z dynią

Placki ziemniaczane z dynią

Zachwycają lekko słodkawym smakiem i pięknym pomarańczowym kolorem. Placki ziemniaczane z dynią to dla mnie obowiązkowa jesienna wersja placków z ziemniaków. Sezon na dynię trwa od września do listopada. Warto wtedy szczególnie wykorzystywać to pyszne warzywo do różnych dań.

Dynia świetnie nadaje się zarówno do smażenia, gotowania, pieczenia, jak i do marynowania. Jest lekkostrawna, pełna składników odżywczych i do tego niskokaloryczna. Dynia w 100 gramach zawiera tylko 26 kalorii.

Już sama pomarańczowa barwa dyni wskazuje na dużą zawartość beta-karotenu (prowitaminy A). Warzywo to jest bogate również w witaminy C, E, z grupy B (B1, B2, kwas foliowy), błonnik, fosfor, cynk, magnez, miedź oraz żelazo.

Podaję orientacyjną ilość ziemniaków i dyni. Mniej więcej tyle właśnie daję. Jeśli wyjdzie wam trochę więcej lub mniej składników, nie przejmujcie się. Placki i tak wyjdą świetne! Ilość mąki dopasowujemy do konsystencji ciasta. Niektóre ziemniaki zawierają więcej skrobi, inne trochę mniej. Dynia ma założenia sporo soku. Także trzeba go odcisnąć.

Zobacz także → Moskole, placki ziemniaczane po góralsku.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1,2 kg ziemniaków

– 0,7 kg dyni

– 1 jajko

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– kilka łyżek mąki pszennej (można dać też trochę mąki ziemniaczanej)

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

– maggi

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– olej do smażenia

– gęsta śmietana do polania

Jak zrobić placki ziemniaczane z dynią?

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odsączyć z nadmiaru skrobi. Dynię obrać ze skóry (mnie udało się kupić odmianę z miękka skórką), usunąć miąższ z pestkami, pokroić na kilka kawałków i także zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na koniec odcisnąć dynię z nadmiaru soku. Starte ziemniaki połączyć z dynią. Na koniec zetrzeć cebulę i czosnek na tarce o drobnych oczkach.

Masę doprawić solą i pieprzem. Dać nieco maggi. Masa powinna mieć wyrazisty smak. Na koniec dodać proszek do pieczenia. Dzięki niemu placki będą lżej strawne i staną się bardziej puchate. Ciasto można trzymać na sitku i podłożyć pod nie talerz lub miskę, gdyż z masy będzie wyciekał się płyn. Można też w razie potrzeby dodać jeszcze mąki.

Na patelni dobrze rozgrzać nieco więcej oleju. Smażyć okrągłe placki na średnim ogniu. Usmażone placki kłaść na półmisek wyłożony papierem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki ziemniaczane z dynią podawać z kleksem gęstej śmietany.

Smacznego!

Helen G.

Placki ziemniaczane z dynią
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button