Zupa fasolowa – Fasolówka
Zupa fasolowa – Fasolówka
To inaczej fasolówka. Zupa fasolowa to typowo zimowa zupa. Jest bardzo pożywna, zawiesista i dosyć kaloryczna. Tradycyjna zupa fasolowa to ta koniecznie gotowana na boczku i kiełbasie, z dodatkiem fasoli „piękny Jaś”. Pamiętajcie, że fasola wymaga całonocnego moczenia w zimnej wodzie a następnie ugotowania do miękkości.
Fasolówka lubi towarzystwo majeranku. Zioło to ułatwia trawienie oraz zapobiega wzdęciom typowym po spożywaniu roślin strączkowych. Zupa fasolowa z kiełbasą to łatwa w przygotowaniu zupa. Tym bardziej zachęcam was do jej ugotowania!
Zobacz także → zupa grochowa (grochówka).
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 250g białej fasoli „piękny Jaś”
– 250g kiełbasy np. śląskiej
– 150g wędzonego boczku
– 1 marchewka
– 2 średnie ziemniaki
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 5 ziarenek pieprzu
– 1 łyżka majeranku
– 1 czubata łyżka mąki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić zupę fasolową?
Fasolę wieczorem przepłukać, zalać około 2 litrami zimnej wody i odstawić na całą noc. Następnie ugotować bez dodatku soli do miękkości (około 1 godzinę). Włoszczyznę i ziemniaki umyć i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się fasoli; dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zupę gotować na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
W międzyczasie boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Najpierw stopić boczek. Następnie dodać kiełbasę i cebulę, zaś na końcu czosnek. Dodać do gotującej się zupy.
Zupę fasolową gotować jeszcze kilka minut. Na koniec zaprawić mąką. W 1/3 szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru, wymieszać i wlać do gotującej się zupy. Zagotować. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zupę fasolową podawać posypaną natką pietruszki z pieczywem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Treściwa 🙂
Tak 🙂
Pyszna zupa, dawno u mnie jej nie było 🙂 Mąką nie zaprawiam, dodaję tylko drobno pokrojone ziemniaki, które rozgotowują się i zagęszczają fasolówkę.
Dawno nie jadłam zupy fasolowej, myślę, że to świetna zupa na zimę, treściwa i smaczna 🙂
Tak, jest idealna na zimę 🙂