Szarlotka tatrzańska
Szarlotka tatrzańska
Popularna u górali na Podhalu. Szarlotka tatrzańska jest wyjątkowa, bo z efektowną warstwą pokrojonych w talarki jabłek. Przyznam, że szarlotka w takim wydaniu prezentuje się bardzo apetycznie.
Ciasto szarlotkę tatrzańską poznałam dzięki mojej babci góralce, która pochodziła z Podhala, a ściślej z Waksmunda. Tam piekło się szarlotkę z bardzo dużej ilości jabłek. Dzięki czemu warstwy pokrojonych w plasterki i upieczonych jabłek wraz z kruchym ciastem maślanym tworzą niebanalną całość.
Dzielę się z wami przepisem mojej świętej pamięci babci Tosi. Mam nadzieję, udało się odwzorować jej sprawdzony przepis.
Szarlotkę tatrzańską w oryginale piecze się na mące krupczatce, choć powiem wam, że mąka tortowa też nieźle się w tej roli spisuje. Pamiętajcie o solidnym podsypaniu podpieczonego ciasta bułką tartą, gdyż w tym przypadku nie wyciska się z soku z jabłek, tak jak w typowej szarlotce, w której jabłka są ścierane na tarce. Zachęcam was gorąco do zrobienia szarlotki tatrzańskiej 😉
Zobacz także
→ szarlotka z połówkami jabłek
→ szarlotka z bezą – najlepsza.
(duża blacha o wym. 21×32 cm)
Składniki:
Kruche ciasto:
– 500 g mąki tortowej lub krupczatki
– 2 żółtka
– 250g zimnego masła
– ½ szklanki cukru pudru
– 1 cukier waniliowy (16g)
– 3 łyżki gęstej śmietany 18%
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Warstwa jabłek:
– 2,5 kg jabłek (odmiana szara reneta lub antonówka)
– kilka łyżek cukru
– cynamon (około 2-3 łyżeczki)
Dodatkowo:
– bułka tarta do podsypania ciasta
▌Jak zrobić szarlotkę tatrzańską?
Kruche ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukry i śmietanę. Żółtka oddzielić od białek. Dodać same żółtka. zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz szczyptę soli. Zagnieść kruche, elastyczne ciasto. Ciasto umieścić w worku lub w folii spożywczej i wstawić do zamrażalnika. Po 15 minutach wyjąć 2/3 ciasta, którym należy wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut.
Warstwa jabłek: Jabłka umyć, obrać podzielić na ćwiartki i pokroić w plasterki (talarki). Podpieczone ciasto posypać obficie bułką tartą i wykładać kolejno warstwy jabłek. Każdą posypać cukrem i mielonym cynamonem aż do wykończenia jabłek. Jabłka można posypać raz jeszcze bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku z jabłek.
Pozostałą 1/3 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180ºC, do zarumienienia góry. Jeśli ciasto zacznie się szybciej rumienić, wierzch przykryć pergaminem. Po upieczeniu szarlotkę pozostawić jeszcze na około 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po całkowitym ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Aż ślinka cieknie. Zrobię 🙂
Zachęcam do spróbowania 😉
Uwielbiam taką szarlotkę 🙂
Ja także 🙂
Nigdy nie jadłamale Twoja wyglada genialnie 😉
Pyszna szarlotka, robię podobną 🙂 Do takiej szarlotki muszą być dobre jabłka, które podczas pieczenia zbyt szybko się nie rozpadają. U mnie szarą renetę i antonówkę dość trudno dostać, chociaż czasami się udaje 🙂
Ja kupuję w warzywniaku,zawsze mają 😉
Szarlotka wygląda obłędnie 🙂
Dziękuję 🙂