Karpatka
Karpatka
To blaty ciasta parzonego przełożone kremem budyniowym. Karpatka jest moim ulubionym ciastem z czasów dzieciństwa. Zawsze chciałam, by mama mi ją piekła na urodziny. To zresztą też jej przepis, sprawdzony wielokrotnie przez nas obie 🙂
Karpatkę czasem piekę ot tak,z sentymentu 🙂 Dodam, że ciasto karpatka rewelacyjnie wychodzi także z prodiża. Fale są wtedy ogromne, jak na zdjęciach. Jeśli posiadacie prodiż, to polecam wypróbować. Jednak bez obaw. Karpatka pieczona w piekarniku także się udaje:)
(tortownica o średnicy około 24 cm)
Składniki:
Ciasto parzone:
– ½ kostki margaryny
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka mąki
– 5 jajek
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem do karpatki:
– 500 ml mleka
– 3 pełne łyżki mąki pszennej,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy lub 2 budynie waniliowe bez cukru
– 1 żółtko (opcjonalnie)
– niepełna szklanka cukru pudru
– 1 kostka margaryny lub masła
– kilka kropli esencji waniliowej
▌Jak zrobić karpatkę?
Ciasto parzone: Margarynę rozpuścić w rondelku. W garnuszku zagotować wodę. Wrzącą dodać do rozpuszczonej margaryny i zamieszać. Następnie dodać mąkę – gotować kilka minut ciągle mieszając aż do uzyskania gładkiej masy. Pozostawić ciasto do ostygnięcia. Następnie wbić jajka i dodać proszek do pieczenia. Rozmiksować.
Upiec dwa okrągłe placki w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 210-220˚C przez około 25-30 minut. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie.
Krem do karpatki: W pół szklanki mleka zawartości mleka rozpuścić mąki i cukier waniliowy lub gotowy budyń, resztę mleka zagotować w rondelku. Jak zacznie wrzeć dodać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać, by nie dopuścić do powstania grudek. Gotować chwilę na małym ogniu aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostudzenia.
Margarynę lub masło utrzeć z cukrem i żółtkiem, dodać zimny budyń. Miksować przez chwilę na gładki krem. Na koniec dodać olejek waniliowy. Upieczone placki przełożyć kremem. Karpatkę przed podaniem schłodzić w lodówce. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć