Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty
Z dodatkiem marchewki, jabłka i koperku. Surówka z młodej kapusty jest doskonała na lato. Lekka i szybka w przygotowaniu. Surówka z młodej kapusty zawiera młode warzywa. Jest po prostu pyszna! Wiem, że nie wszyscy dają do niej jabłko. Mnie dodatek jabłka bardzo podnosi smak tej surówki.
Młodej kapusty nie trzeba ścierać na tarce, bo jest miękka. Wystarczy ją drobno poszatkować nożem. Do surówki z młodej warto użyć oleju roślinnego tłoczonego na zimno. Osobiście bardzo lubię dodawać do surówki z młodej kapusty olej lniany LenVitol budwigowy. Oliwa z oliwek nie pasuje, ponieważ zmienia smak kapusty.
Zobacz także
→ surówka z kapusty z pekińskiej
→ surówka z czerwonej kapusty.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– ½ małej główki młodej białej kapusty lub ¼ większej
– 1 marchewka
– 1 mała cebulka
– 1 jabłko
– 2-3 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki oleju roślinnego (daję lniany)
– pół pęczka koperku
– cukier do smaku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?
Kapustę, marchewkę i jabłko umyć pod bieżącą wodą. Kapustę drobno poszatkować nożem, przełożyć do większej miski, posypać solą i ugniatać chwilę dłońmi, by zmiękła. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko obrać i także zetrzeć na tarce o takich samych oczkach. Skropić sokiem z cytryny.
Koperek drobno posiekać nożem i przełożyć do warzyw. Surówkę wymieszać z olejem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie jeszcze z sokiem z cytryny. Przed podaniem warto schłodzić surówkę w lodówce chociaż 30 minut, by się „przegryzła”. Surówka z młodej kapusty pasuje do większości dań, zarówno do mięs, ryb, jak i kotletów wegetariańskich.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
O tak, o tej porze roku surówki smakują najlepiej 🙂 Też dzisiaj robiłam 🙂