Drożdżowe bułeczki cynamonowe
Drożdżowe bułeczki cynamonowe
Pulchne i mięciutkie ślimaczki cynamonowe oblane lukrem. Drożdżowe bułeczki z cynamonem po raz pierwszy piekłam z przyjaciółką jeszcze w szkole podstawowej pod czujnym okiem jej mamy. Pamiętam, że były genialne. Smak tych bułeczek zapadł mi w pamięci.
Dziś po wielu latach zdecydowałam się odtworzyć przepis na tzw. cinnamon rolls – czyli cynamonowe rollsy. Chyba mi się udało 🙂 Smak dokładnie ten sam! Bułeczki cynamonowe są idealne zarówno na deser albo na lekką kolacją z kubkiem kakao. Spróbujcie koniecznie!
Zobacz także → chałka drożdżowa.
(około 24 sztuki)
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
– 500g mąki pszennej
– niepełna szklanka ciepłego mleka
– 30g drożdży
– 2 jajka
– 4 łyżki cukru
– 60g roztopionego masła
– 2 szczypty soli
Nadzienie cynamonowe:
– 2-2,5 łyżki mielonego cynamonu
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1/3 szklanki brązowego cukru
– kilka kropli olejku cytrynowego
Lukier:
– 3 łyżki gęstej śmietany
– 1,5 szklani cukru pudru
▌Jak zrobić bułeczki cynamonowe?
Przygotować rozczyn: Mleko lekko podgrzać w rondelku. Powinno być jedynie lekko ciepłe. Do wysokiego naczynia wlać ½ szklanki mleka, wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukier, 1 łyżkę mąki i wymieszać. Zaczyn przykryć spodeczkiem i pozostawić do przykryciem na około 10 minut. Masło stopić.
Mąkę przesiać przez sito. Wlać pozostałe mleko, wbić 2 jajka, dodać rozczyn drożdżowy, pozostałe 3 łyżki cukru, dwie szczypty soli oraz roztopione masło. Zagnieść ciasto drożdżowe. Ciasto zagniatać przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne. W razie potrzeby delikatnie podsypywać mąką, lecz nie za dużo.
Ciasto pozostawić w misce, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Najlepiej odpalić w kuchni palnik gazu i zamknąć pomieszczanie, wówczas czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta drożdżowego się skróci.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilkę jeszcze ugniatać, po czym podzielić je na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30×40 cm.
W miseczce wymieszać ze sobą cukry i cynamon oraz kilka kropli olejku cytrynowego. Masło stopić w rondelku. Placki ciasta posmarować stopionym masłem i obficie posypać cynamonem wymieszanym z cukrami. Od dłuższego boku zawinąć w roladki. Pokroić nożem na kawałki około 1,5 cm.
Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pamiętając o odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Bułeczki cynamonowe wstawić do nagrzanego do 180ºC. Piec około 15-20 minut, do zarumienienia.
Lukier: Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem na gładką masę. Jeszcze ciepłe bułeczki posmarować lukrem. Odstawić do wystygnięcia.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pyszne bułeczki, uwielbiam aromat cynamonu
Tak, są bardzo smaczne. Polecam upiec 😉
Pyszne, uwielbiam takie drożdżowe ślimaczki 🙂