Zupa ogórkowa na skrzydełkach
Zupa ogórkowa na skrzydełkach
Jak u babci. Smaczna i pożywna domowa zupa ogórkowa na skrzydełkach z kurczaka z ziemniakami i dużą ilością koperku, zabielona śmietaną. Lubię jej lekko kwaskowy smak. Ugotowane skrzydełka nie trzeba wkładać do zupy w całośći jak na zdjęciach, tylko obrać z mięsa, lekko posiekać nożem i dodać do zupy.
Jeśli ogórkowa na skrzydełkach na drugi dzień okaże się zbyt kwaśna, to można dodać nieco mleka. Zachęcam was gorąco do spróbowania! 🙂
Zobacz także → kapuśniak domowy.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– opakowanie przecieru z ogórków lub 3 ogórki kiszone
– 3 skrzydełka z kurczaka
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 3 średnie ziemniaki
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4 kulki pieprzu
– 2 łyżki mąki
– 2-3 łyżki gęstej śmietany
– cukier do smaku
– pół pęczka koperku
– maggi (opcjonalnie)
– sól, pieprz
▌Jak zrobić zupę ogórkową na skrzydełkach?
Skrzydełka z kurczaka opłukać i zalać w garnku około 2-2,5 litra zimnej wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Po zagotowaniu zebrać szumy i zmniejszyć ogień. Bulion gotować na wolnym ogniu 30 minut.
W międzyczasie warzywa umyć i obrać. Marchewki, pietruszkę, seler oraz cebulę pokroić w małą kostkę. Ziemniaki pokroić w większą kostkę. Czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa dodać do wywaru mięsnego, posolić niepełną łyżeczką soli i gotować na małym ogniu pod przykryciem kolejne 20-25 minut.
Jeśli używamy ogórków kiszonych, należy je zetrzeć na tarce i przesmażyć na łyżeczce masła. Ogórki lub przecier dodać do warzyw, gdy będą wystarczająco miękkie. Ogórkową na skrzydełkach gotować kolejne 10 minut na małym gazie.
W około 1/3 szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek, dodać śmietanę i nieco gorącego wywaru z zupy. Wymieszać dokładnie w kubeczku i dodać do zupy. Zagotować.
Zupę ogórkową na skrzydełkach z kurczaka doprawić ewentualnie solą, pieprzem maggi oraz szczyptą cukru, jeśli jest zbyt kwaśna. Na koniec dodać do zupy drobno posiekany koperek. Zupę zestawić z ognia. Zupę ogórkową podawać solo, bądź z chlebem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Robię niemal identyczne, ale dodaje jeszcze ryżu. Nawet dziś taką ogórkową mieliśmy na obiad😋
Ciekawa opcja z ryżem 😉