Sernik snikers
Sernik snikers
Na kakaowych herbatnikach, z dodatkiem batoników snikers, kajmakiem i polewą czekoladową. Przepyszne ciasto jakim jest sernik snikers, świetnie nadaje się na wszelkie okazje. Upiekłam je na ostatnie Święta Bożego Narodzenia i goście byli tą wersją sernika zachywceni.
Sernik snikers pieczony z dodatkiem ubitej śmietanki kremówki jest wilgotny, tłusty, puszysty – po prostu rozpływa się w ustach 🙂 Posiekane batoniki snikers natomiast nadają masie serowej orzechowo-karmelowego smaku.
Wierzch ciasta stanowi polewa karmelowa, pokrojone w plasterki batoniki snikers oraz esy-floresy z rozopionej gorzkiej czekolady z dodatkiem słodkiej śmietanki. Łącznie na ciasto schodzi 6 batonów snickers.
Zobacz także → ciasto snikers.
(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)
Składniki:
Spód:
– około 100g herbatników kakaowych (np. petit beurre albo Bonitki)
– 1/3 szklanki mleka
Masa serowa:
– 1 kg sera z wiaderka
– 6 jajek
– 1 niepełna szklanka cukru
– 1/3 kostki miękkiego masła
– 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
– 1,5 łyżki cukru waniliowego
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 batony snickers
Dodatkowo:
– 1 puszka masy kajmakowej
– 4 batony snickers
Polewa:
– 1/3 kostki gorzkiej czekolady
– kilka łyżek śmietanki 30%
▌Jak zrobić sernik snikers?
Masa serowa: Żółtka jaj odzielic od białek. Żółtka utrzeć z cukrami na gładki puch. Dodać miękkie masło, mąkę ziemniaczaną lub budyń, proszek do pieczenia oraz ser partiami – nadal ubijać.
Schłodzoną śmietankę ubić na szcztywno ze szczyptą soli i dodać do masy. Białka także ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy. Delikatnie wymieszać masę drewnianą łyżką. Na koniec 2 batony snikers posiekać nożem w małą kostkę i dodać do masy – wymieszać.
Spód: Prostokątną blachę o wym. około 21×32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać kolejno herbatnikami zamoczonymi w mleku. Na to wylać masę serową, wyrównać.
Sernik snikers włożyć do nagrzanego do 180⁰C piekarnika (funkcja góda-dół) i piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170⁰C i piec jeszcze około 45-50 minut – aż sernik pęknie i będzi ładnie zarumieniony. Po upieczeniu sernik zostawić na 20 minut w zamkniętym w piekarniku, następnie uchylić lekko drzwiczki i jeszcze chwilę go potrzymać.
Otworzoną puszkę kajmaku zgotować w garnku z wodą i gotować na średnim gazie przez 20 minut, często mieszajac, aż masa się trochę rozpuści. Następnie rozsmarować masę na upieczonym serniku. Cztery batoniki snikers pokroić w plasterki o grubości około 3 mm. Poukładać je na polewie z kajmaku.
Polewa: Gorzką czekoladę roztopić na garnuszku na małym gazie ze śmietanką. Polać nią ciasto przy pomocy widelca, tworząc esy-floresy. Ciasto przed podaniem schłodzić 2-3 godziny w lodówce. Sernik snikers przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wygląda tak cudnie, że trudno się oprzeć, ale ja zdecydowanie muszę ograniczyć słodycze w tym roku.