Pulpety w sosie własnym
Pulpety w sosie własnym
Z duszoną marchewką. Pulpety gotowane w sosie własnym bez smażenia mięsa. Są przez to bardziej dietetyczne i lekkostrawne. Świetnie smakują zwłaszcza z kluseczkami albo z tłuczonymi ziemniakami. Pulpety w sosie to danie, które kojarzy mi się z czasami mojego dzieciństwa. Takie klopsy w sosie podawano nam w przedszkolu. Sądzę więc, że pulpeciki posmakują również dzieciom.
Zobacz także → pulpety w sosie grzybowym.
(20 niedużych pulpecików)
Składniki:
– 500g mięsa mielonego (u mnie z udźca indyka)
– ½ cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka bułki tartej (lub więcej jeśli masa jest zby luźna)
– 1 kajzerka namoczona w mleku
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka majeranku
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– maggi
– mąka do obtoczenia pulpetów
Sos:
– 3 szklanki bulionu (może być z kostki rosołowej albo mięsnej)
– 1 łyżka oleju
– 2 średnie marchewki
– 1 ząbek czosnku
– ½ cebuli
– 2 łyżki śmietany
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 liść laurowy
– 1 czubata łyżka mąki
– garść posiekanego koperku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pulpety w sosie własnym?
Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach Kajzerkę podzielić na 4 części i namoczyć mleku. Odcisnąć i przełożyć na mięsa. Dodać przyprawy i bułkę tartą. Masę dokładnie wyrobić dłońmi. Wilgotnymi dłońmi wyrobić małe kulki. Każdą obtoczyć w mące.
W większym garnku zeszklić na oleju cebulę, po chwili dodać posiekany ząbek czosnku oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Chwilkę smażyć, po czym zalać 3 szklankami bulionu. Dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Na gotujący się wywar delikatnie wrzucać pulpety. Lekko zamieszać. Pulpety dusić pod przykryciem przez 20 minut małym ogniu. Za pomocą łyżki cedzakową wyjąć pulpeciki i przygotować sos.
Sos: W 1/3 szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było żadnych grudek. Dodać 2 łyżki gęstej śmietany. Wymieszać dokładnie i wlać kilka łyżek gorącego wywaru, by zahartować śmietanę. Następnie wlać do sosu i zagotować. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć z powrotem pulpeciki. Gotować jeszcze 2 minuty. Na koniec dodać posiekany koperek i zestawić potrawę z ognia.
Pulpety w sosie własnym z marchewką podawać z ziemniakami puree oraz ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Jutro są w planach 🙂
Super 😉